Sok pénzt buknak a többgyerekes családok

Komoly gondok az adókedvezményekkel

2015/04/28

Éves szinten nettó 828 ezer forintról maradhatnak le a legalább háromgyerekes családok, ahol nem a két szülőtől van mindhárom gyerek, hanem az előző házasságaikból hozták be az újba. Az adóbevallás ugyanis ellentmond az Alkotmánybíróság tavalyi határozatának, de a NAV szerint ezt csak 2016-tól lehet alkalmazni. Most akkor mi van?

A jelenlegi szabályok szerint a háromgyerekes családok havi 206 500 forint adókedvezményt vehetnek igénybe gyerekenként, ami a jelek szerint nem minden esetben ilyen tiszta. Azoknál a családoknál ugyanis, ahol nemcsak közös gyerekek vannak, hanem “hozottak” is, az egyiket a jelenlegi SZJA-bellás szerint nem lehet eltartottként figyelembe venni.

Ez a helyzet eleve nonszensz, ezért az Alkotmánybíróság felül is bírálta, és világossá tette, hogy a harmadik gyerek után is igénybe lehet venni az adókedvezményt. A kusza helyzetet csak fokozza, hogy a NAV szerint csak 2016-tól lehet figyelembe venni a módosítást, így ellentmondás van a törvényben és a bevallásban.

Az is furcsa, hogy az adóbevallásban nincs élettársakra vonatkozó rubrika. Az adóhatóság azzal védekezik, hogy az ügy elég bonyolult, és egyébként sincsenek pontos információi arról, hogy ilyenkor mi a teendő.

csalad
Akkor osszunk és szorozzunk!

 

.

Hozzászólások