Sokan válnak Kínában, mi lesz vajon idehaza?

2020/03/24

Történelmi rekordokat dönt a kezdeményezett válóperek száma a kínai Senszhi tartományában. A 12 milliós lélekszámú Hszianban elég valószínű, hogy az őrületbe kergették egymást a házastársak a karantén alatt.

A világ minden táján és minden nyelvén elterjedt a vicc, hogy sok gyerek és sok válás lesz a járvány után. Nos, a magyarországnyi kínai városban eddig utóbbiból regisztráltak többet. Egész egyszerűen a vesztegzár feloldását követően megteltek a válóperek befogadására kijelölt időpontok, amiről a Globaltimes számolt be.

Az ügyfélforgalom korlátozására való tekintettel a járvány ideje alatt telefonon kell bejelenteni, ha valaki válókeresetet szeretne benyújtani a hivatalban. Mondanunk sem kell, hogy izzanak a vonalak. Pedig azt hinné az ember, ismerve a kínai kultúrát és temperamentumot, hogy kicsit bölcsebbek a párkapcsolatok kezelésében, mint más népek.

„A járvány miatt a házaspárok több mint egy hónapot töltöttek összezárva egymással, és ez valószínűleg súlyosbította a szőnyeg alá söpört konfliktusokat” – idézték az egyik ügyintézőt. Az illető azt is elárulta, hogy a válások száma a legtöbbször a holdújévi ünnepségeket követően és az egyetemi felvételik után ugrik meg. Most egyszerre szakadt az ügyintézők nyakába az összes, februárban visszatartott kereset és az újonnan született.

Három millióval vannak csak többen, mint mi Magyarországon. Kíváncsian várjuk, hogy nálunk mit produkál ez a sok együttlét: összekovácsolódnak a családok vagy széthullanak? Szerinted?

Hozzászólások