Fáradékony vagy? Fogadd meg tanácsainkat!

Tudd meg aluszékonyságod igazi okát!

2015/01/16

A fáradtságnak nemcsak a kevés alvás lehet az oka, hanem vitamin- vagy ásványianyag hiány is, de elsődlegesen a vashiány.

A fáradtság egyik okozója lehet a vashiányos vérszegénység A legelterjedtebb hiánybetegség mind közül, amely túlnyomóan nőket érint. Vasszükségletünket a legegyszerűbben hús fogyasztásával tudjuk fedezni, hisz a húst felépítő rostokban pontosan ugyanolyan vas található, ami a vérsejtek oxigénszállításához is kell.

Sleepy eyes

A vegetáriánusoknál problémásabb a megfelelő vasbevitel biztosítása. Számos zöldség, így a spenót is tartalmaz vasat, de annak szerkezete kicsit más, mint az állati eredetű, ezért lényegesen kisebb hányadban szívódik fel.
A helyzet azonban még ennél is egy kicsit bonyolultabb, mert a spenót eleve tartalmaz egy olyan anyagot, az oxálsavat, ami egyenesen gátolja a vas felszívódását.

A helyzet nem reménytelen a vegetáriánusok számára, mert ahogy vannak olyan tényezők, amik megnehezítik a vas felszívódását, úgy bőven találunk olyanokat is, amelyek elősegítik.
Erre tökéletes példa a C-vitamin. C-vitamin jelenlétében a növényi eredetű vas sokkal hatékonyabban szívódik fel. Miután általában a vegetáriánusoknál a megfelelő C-vitamin-bevitel biztosított, így a vasfelszívódás is eredményesebben megy végbe.

iStock_000013318568_Small

Mindezek mellett természetesen nagyon fontos az egészséges életmód, mozgás, az elegendő alvás is, hiszen mindez együtt is okozhat fáradtságot, tompaságot.

Hozzászólások