Sokkoló videó a játszótéri gyerekrablásról

Fontos a szülői felelősség

2015/05/07

Sokkoló videó kering az interneten, amint a játszótéren sétáló férfi kiskutyájával csábítja el az óvatlan gyerekeket magával egy sétára. Az eset természetesen a szülők beleegyezésével zajlik a kamerák jelenlétében, de az anyák arcán látható döbbenet még így is letaglózó.

Egy rögtönzött kutatás eredménye lett az a videó, amit több hazai kisgyermekes sztár is megosztott. A felvételen az látszik, ahogy egy fiatal srác kiskutyával a kezében besétál a játszótérre és kikérdezi az anyukákat, milyen gyakran figyelmezteti a gyerekét arra, hogy idegenekkel tilos elmennie. A válasz szinte egyöntetűen az, hogy minden nap. Ekkor megkérdezi tőlük, hogy kipróbálhatja-e, vajon ha odamegy a kiskutyával barátkozni, akkor sikerül-e magával elcsábítani a kicsit. Az anyukák rémülten tapasztalták, hogy gyermekeik kivétel nélkül elmentek volna egy idegennel, ha annál kisállatot látnak.

Megkérdeztünk róla egy szakértőt, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnökét, Dudás Zsanettet, hogy miként lehet megelőzni az ilyen helyzeteket, hogyan lehet a szülőre és a gyermekre hatni. “Egy ilyen film, sajnos azt kell, hogy mondjam, minél sokkolóbb, annál jobb, hiszen ezzel tudjuk igazán felhívni a szülők figyelmét a létező problémára. A mai napig megdöbbentő, hogy egy ilyen helyzet mennyire magával tud ragadni egy kisgyermeket, hiszen a saját naiv világukban nem létezik az a realitás, ami pedig veszélyt jelent számukra. A legfontosabb a szülő felelőssége ebben, hogy miként magyarázza el a gyereknek, hogy idegentől nem fogadunk el se csokit, se cukorkát, nem simogatunk állatkát és főleg nem indulunk el vele sehova. Azt szoktuk ajánlani az anyukáknak és apukáknak, hogy beszéljenek meg egy egyezményes jelszót, hogy ha valaki arra hivatkozik a gyereknél, hogy a szülő küldte, akkor ellenőrizhetővé váljon.”

A szülőknek mindenképpen intelem, hogy a mai napig több ezer gyermek tűnik egy közterekről, játszótérről, utcáról. 6, 8, 10 éves gyermekeket semmilyen formában ne hagyjunk magára és ne engedjük, hogy egyedül mászkáljanak az utcán. A legfontosabb, hogy a szülő rendszeresen tartson kapcsolatot a gyerekkel, hívja fel a figyelmét a lehetséges szituációkra, beszéljék meg, hogy mi minden fordulhat elő és készüljenek fel rá.

Hozzászólások