Spartan Race – a XXI. századi spártaiak

A világ egyik legnépszerűbb extrém tömegsport versenye

2014/08/08

Spartan Race – Ebben az évben itthon is elindult, az az extrém tömegsport verseny, mely a világot már meghódította.  Az első hazai versenyt idén áprilisban rendezték. Itt a táv 6-8 km volt, és 10-12 akadályból állt.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Annak ellenére, hogy extrém sport, nagyon egyszerű elemekből áll: terepfutás és akadályok sorozata, melyek különböző nehézségi fokozatúak. A nevét tulajdonképpen a „300” című film adta, melyből következtetni lehet kemény, és embert próbáló jellegére. Van itt minden: derékig érő sárban dagonyázás, különféle kúszó-mászó akadályok, ügyességi pályák, gerelyhajítás, és extrém viszonyok között történő terepfutás.

Az egész ötlet hét őrült ultra-versenyző „fejéből” pattant ki. Maga a verseny 2010-ben indult, és olyan sportolók számára találták ki, akik elszántak, igénylik az embert próbáló kihívásokat, különleges és meglehetősen alternatív állóképességi versenyre vágynak.

Ez a különleges verseny az erőnlét, az állóképesség, a kitartás, a gyorsaság és az ügyesség felmérésére szolgál. Különböző típusú és nehézségi fokozatú akadályokat terveznek egy-egy futamra, melyeknek távja is eltérő.

Akik belevágnak és teljesítik, hihetetlen adrenalin bombát kapnak. Egy olyan felemelő érzést biztosít számukra, melyet talán csak a spártaiak érezhettek. Nem véletlen tehát névválasztás. A távot teljesítőkre felnéz a környezete és az önértékelésükre is pozitívan hat. A verseny résztvevői – nők és férfiak egyaránt – bebizonyíthatják, hogy nincs előttük olyan akadály, melyet ne tudnának legyőzni. Szó szerint tűzön-vízen-sáron át győzedelmeskednek.

spartan race

A versenynek különböző típusai, nehézségi fokozatai vannak. Íme, a változatai:

Spartan Sprint, mely több mint 5 km távolságú, és minimum 15 akadály található rajta – ezen a kezdők is kipróbálhatják magukat.

Super Spartan, már 13 kilométer futásból, és több mint 21 akadályból áll.

Spartan Beast verseny több mint 20 kilométeres, és minimum 26 akadály van beleépítve. Ez a típusa a triatlont kedvelőknek, és a hosszabb távon versenyzőknek ajánlott. A táv hegyes területen, sáros, vizes és különböző nehézségi fokozatú feladatokkal tarkított.

És végül a legdurvább, legnehezebb, és a leg embert próbálóbb a Death Race, melyen csak a legkeményebb futók mernek indulni. A versenyen kőkeményen szükség van a mentális és fizikai erőre, s a végén minden erőtartalékra. Ezen a távon a versenyzők 90% -a elbukik.

Te el mernél indulni? Sikerülne teljesítened valamelyik távot? Tedd próbára magad!

Testi és szellemi határaid feszegetésével mutasd meg, hogy mire vagy képes!

Hozzászólások