Sportolj az egészségedért!

Hogyan hat egészségedre a sportolás?

2014/07/30

Legtöbben azért sportolnak, hogy megszabaduljanak a felszaladt kilóktól, vagy hogy még formásabbak, csinosabbak, és „tökéletesebbek” legyenek. Viszont sajnos sokan vannak azok, akik nyűgnek tekintik a mozgást, és folyton kibúvókat keresnek, ha az edzésről van szó.

Petruska Szonja
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Most elárulunk nektek jó pár motiváló tényezőt, amik remélhetőleg megváltoztatják az eddigi hozzáállását azoknak, akik szeretik halogatni, elodázni a mozgást, illetve még inkább ösztönzik a sport szerelmeseit.

Számos kutatás bizonyítja, hogy aki mozog és sportol, az sokat tesz az egészségéért. Hogyan? Íme, néhány jótékony hatása a sportnak!

„Sportolj az egészségedért!”

Bizonyított tény, hogy nem csak testileg tudunk fittek maradni a mozgás által, hanem szellemileg is. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően elkerülhetjük az időskorral járó értelemcsökkenést, feledékenységet, memóriazavarokat, hiszen a mozgás által frissen tudjuk tartani az agynak azon területét, amely ezekért felelős.

A rendszeres sportolás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy növelni tudjuk a csontsűrűséget, melynek következménye, hogy csökken a csontritkulás kialakulásának esélye.

Ha naponta fél vagy egy órát rászánunk a testmozgásra, sokat teszünk a szívünk egészségéért.

Aktív mozgással csökkenteni tudjuk a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Mozgás által megfelelő formában tudjuk tartani az emésztésünket, fokozódik az anyagcserénk, így megóvhatjuk magunkat a különböző bélrendszeri és emésztési problémáktól.

A mozgás képes stimulálni azt a hormont, ami az étvágyért felelős, ezáltal kevésbé leszünk éhesek, sőt jóllakottság érzése keríthet hatalmába, mivel fokozza a leptinszintet. Tehát csökken a hízás veszélye is, persze ha mellette minőségi ételeket eszünk.

Lelki egyensúlynak is elengedhetetlen eszköze a mindennapos mozgás. Ha minden nap rászánunk egy órát a testünk edzésére, nem csak egészségesebbek, fittebbek, és energikusabbak leszünk, hanem kiegyensúlyozottabbak és harmonikusabbak is.

Hozzászólások