Napi sportösszefoglaló a nagyvilágból

Forma 1 Magyar Nagydíj: kedvezményes utazás - kerékpáros zarándoklat Nándorfehérvárra - Grosics Gyula búcsúztató

2014/07/02

Napi sportösszefoglaló – Nézzük mi történt ma a sport világában!

Monza kikerülhet a Forma-1-es versenynaptárból

Kikerülhet a Forma 1-es versenynaptárból az Olasz Nagydíj helyszíne, a monzai pálya – jelezte az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone.

fotó: sports365
fotó: Sport365

Nem hiszem, hogy megújítjuk a két év múlva lejáró szerződést, 2016 után valószínűleg búcsút mondunk Monzának” – nyilatkozta az olasz Gazzetta dello Sport napilapnak a 83 éves üzletember, aki kereskedelmi szempontból katasztrofálisnak minősítette a 2010-ben megkötött jelenlegi kontraktust. Monza, ahol 1922-ben rendeztek először F1-es futamot, az egyik legnépszerűbb és leghíresebb pálya az autósport királykategóriájában. 1950 óta minden olaszországi versenyt itt rendeztek, leszámítva az 1980-as imolai futamot.

 Ifjúsági olimpia – Magyar súlyemelő is indul Nankingban

Magyar súlyemelő is indulhat az augusztusi nankingi ifjúsági olimpián a sportág nemzetközi szövetségének (IWF) köszönhetően: az IWF a fennmaradt helyek újraelosztásakor Magyarországnak adta az egyik kvótát.

fotó: utánpótlássport
fotó: Utánpótlás sport

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke a szövetség honlapján tudatta, hogy Aján Tamás IWF-elnök javaslata alapján lesz magyar súlyemelő a kínai ifjúsági olimpián. Az MSSZ első embere hozzáfűzte, hogy megvárják július 5-ét, az olimpiai reménységek versenyét (ORV), amelyet Kazincbarcikán rendeznek meg, s – az edzőbizottság javaslata alapján – utána jelölik ki, hogy ki képviseli a magyar színeket Nankingban.

Tarlós: Grosicsnak egy ország népe hálás, és az egész világ csodálja

A Szent István Bazilikában tartott keddi gyászmisén Tarlós István főpolgármester méltatta Grosics Gyulát, az Aranycsapat legendás kapusát, aki június 13-án, nyolcvannyolc esztendős korában hunyt el.

fotó: nemzetisport
fotó: Nemzeti Sport

A főpolgármester emlékeztetett rá: Grosics Gyula – akit szülei eredetileg papi pályára szántak – megélte a 20. század második felének nagy társadalmi változásait, ellentmondásait és tragédiáit, hiszen meghurcolta őt a kommunista diktatúra. “Nemcsak világhírű labdarúgó, hanem kiváló magyar hazafi is volt, aki mindvégig hű maradt Istenhez és emberhez” – mondta.
Őszinte, szókimondó, de olyan emberként jellemezte Tarlós István Grosics Gyulát, akit sohasem ártó szándék vezérelt, akitől távol állt a képmutatás. Keresztény, polgári meggyőződésű volt, a szó legszorosabb értelmében – tette hozzá.
Semmilyen földi tekintély előtt nem hajolt meg, még a Rákosi-diktatúra előtt sem, ugyanakkor mindenkinek megadta a neki járó tiszteletet – fogalmazott Tarlós István.

Budapest jövőre asztalitenisz EB-t rendezne

Harminchárom év után, jövőre ismét asztalitenisz Európa-bajnokságot rendezne a magyar szövetség (MOATSZ). A helyszínről várhatóan július közepén születik döntés.

fotó: sportskeeda
fotó: Sportskeeda

Pósfai Gábor, a MOATSZ alelnöke a keddi sajtóbeszélgetésen elmondta: a pályázatnak két apropója van: egyrészt, hogy a kijelölt rendező, Németország visszalépett, ezzel adódott a lehetőség, másrészt a szövetség új elnökségének határozott szándéka, hogy ráirányítsa a figyelmet a sportágra.

“Benne van a kalapban, hogy nem mi leszünk a befutók, hiszen rendkívül erős riválisaink vannak. A spanyol és az orosz szövetség az ellenfelünk, ráadásul nagyon rövid időnk van felkészülni a prezentációra. Ezzel együtt ha most nem sikerül nyernünk, a következő alkalommal újra pályázunk” – mondta Pósfai Gábor.

Kerékpáros zarándoklatot szerveznek a nándorfehérvári csata emlékére

Idén újra megszervezik az “Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456” című hagyományőrző programot július 20-án Budapesten, amelynek része a Schulek Ágoston Kerékpáros Zarándoklat – közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.

fotó: treklocations
fotó: Trekl ocations

A Hősök terén július 20-án, vasárnap délelőtt hagyományőrző együttesek műsorával, koszorúzással indul a program, majd innen indul el a kerékpártúra, amelynek résztvevői Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány útvonalon érik el Visegrádot. Az ottani megemlékezések után Pilisszentlászlón keresztül, Budakalászon át tér vissza a csoport Budapestre.
Délutántól a hagyományőrzők műsora mellett koncerteket hallgathat meg a közönség a kerékpárosok megérkezéséig. A programot este a Historica együttes előadása zárja.

Forma-1 Magyar Nagydíj – Az idén is lesznek ingyenes utazásra jogosító kedvezmények

A Hungaroring Sport Zrt. állami vállalatokkal együttműködve az idén is megrendezi azt az akciót, amelyben ingyenes utazásra jogosító kedvezményes belépőket válthatnak a magyar nézők a július 27-i Forma-1-es Magyar Nagydíjra.

fotó: gphírek
fotó: GP hírek

Az “egyenesen a Hungaroringre” elnevezésű program keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a futam napjára 19 ezer 990 forintért ülő- és 9900 forintért állójegyeket lehet vásárolni, ezekkel országos szinten ingyenes igénybe vehetőek a tömegközlekedési eszközök.
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az akciót harmadik alkalommal tartják meg és másodszor van lehetőség arra, hogy az Erzsébet-táborban résztvevő hátrányos helyzetű gyerekek is a helyszínen követhessék a versenyt. “Az osztrák futam visszatérése miatt vélhetően Mogyoródon nem lesznek annyian, mint tavaly, de mindenkit arra buzdítok, hogy látogasson el a versenyre, tavaly ugyanis ennek az akciónak köszönhetően már huszonöt százalék volt a magyar nézők aránya” – mondta Gyulay, aki emlékeztetett arra, hogy 2013-ban három nap alatt 257 ezer szurkoló látogatott ki az eseményre. (MTI)

 

Hozzászólások