Sebestyén Balázs berágott

A műsorvezető szerint kiforgatták a szavaikat

2014/09/02

Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani reggelenként közérdekű témákat is górcső alá vesznek rádiós műsorukban, és ha szükséges ízekre is szedik azokat. Tegnap reggel a nagy port kavart gólyatáboros esetről beszélgettek, ahol egy akkor még ismeretlen férfi megerőszakolt egy diákot. A maguk stílusában boncolgatták a történteket, felelősöket keresve és felelevenítve saját élményeiket, amit a bulvársajtó kiforgatva úgy írt meg, hogy a sztárműsörvezetők poénkodtak a szörnyű eseten.

Természetesen a tegnap óta keletkezett cikkekben kapnak hideget és meleget is Balázsék, akik ennek hangot is adtak mai adásukban.

“Ritkán van ráírva a meghívóra, hogy várjuk gyermekét a füredi gólyatáborba. Aláírás: vigyázzon, erényöv kötelező, mert lehet, hogy megerőszakolják.” – jegyezte meg Sebestyén Balázs cinikusan a szülők védelmében, hiszen előre nem lehet felkészülni az ilyen sajnálatos eseményekre. Ez lehetett az a mondat, ami miatt a bulvár poénkodásnak vélte az adásban elhangzottakat?

Felháborítónak tartják, hogy egyes orgánumok az olvasottság érdekében hazugságokat terjesztenek róluk, úgy, hogy közben őket hozzák kellemetlen helyzetbe. Sebestyén szerint semmi olyan nem hangzott el tegnapi élő adásukban, ami poénkodásra utalt volna, sőt próbáltak felelősöket keresni, és elmondták véleményüket. Balázs hosszabban kifejtette, hogy szerinte a szervezők és a tanárok is felelősek a történtekért, és már előre fél attól, mi lesz ha az ő gyereke készül hasonló gólyatáborba, illetve azt is elmondta, örül, hogy kisfia van, mert egy lányos apukának maga lehet a pokol elengednie a gyereket. Jani és Feri is hasonlóan vélekedtek az üggyel kapcsolatban, bár ők kislányos apukák lévén kicsit nagyobb aggodalommal képzelték el a rájuk váró megpróbáltatásokat. Telefonon hallgatókat is bekapcsoltak, akik meséltek gólyatáboros élményeikről, volt olyan hallgató is, aki annak az iskolának a tanulója volt, ahol a megerőszakolás történt. Tényeket közöltek, véleményeket hallgattak meg, de poénkodásról vagy a szomorú eset kifigurázásáról szó sem volt.

hirlaphir1359308894

Körbejárva a történteket kivesézték a témát, aminek jókora hazugságáradat lett a vége, témát adva ezzel a mai reggeli műsornak is.

A műsorvezetők felháborodását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy felsorolták azokat a sajtóorgánumokat, ahol ezek a rosszindulatú cikkek teret kaptak. Balázs elmondta, hogy a cikkeket elolvasta, de a hozzájuk tartozó kommenteket nem, mert tudja, milyenek az emberek. Jani ezzel ellentétben sorra vette a hozzászólásokat is, amiket elborzadva el is mesélt- az emberi butaság és rosszindulat ebben a témában is alakot öltött, bántva őket és családtagjaikat egyaránt. A szomorú pedig az, hogy akik nem hallgatták az adást, ezen cikkek alapján alkotnak róluk véleményt.

„Megint a bulvár újságírás egyfajta színvonaltalansága látszik szerintem felülkerekedni az észérvek felett, mindenképpen szeretnénk rá reagálni, mert nem az van, amit most a legtöbb bulvárújságíró megír internetes portálokon.

Ugye tegnap témánk volt egyrészről az a szerencsétlen eset, amikor ugye egy gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, majd ugye ezt a témát egyébként lezárva, áteveztünk a gólyatáborokra, és arról beszélgettünk, hogy elegednéd-e  a lányodat egy ilyen gólyatáborba, mi történik ott a fiatalokkal, mit mondasz majd te a lányodnak, hogy ha egyszer esetleg oda akar menni, egyáltalán kinek a felelőssége.”

Erről szólt a Morning Show tegnap reggeli beszélgetése a témával kapcsolatban. Este azonban Balázs is szembesült azzal, hogy több bulvársajtó is kiforgatta a szavait, ugyanis összeollózták a szavakat, amivel teljesen más értelmet nyertek a műsorvezető mondanivalója, aki érthető módon nem tartja ezt korrektnek.

„Ami érdekes egyébként, hogy adás alatt egyetlen olyan sms sem jött, ami azt mondta volna, hogy mi erről a témáról miért így beszélünk. Egészen délutánig ez senkinek fel sem tűnt.” – kezdett bele bosszankodva Balázs. Ezután megnevezte az őt kritizáló médiumot, ahol azt állították, hogy a beszélgetés alatt gúnyolódtak a megerőszakolt lányon. Azt elismeri a műsorvezető is, hogy abban az összevágott változatban valóban úgy tűnhet, mintha ezt tették volna a reggeli műsorban, de többször is kiemelte, hogy a teljes vágatlan beszélgetést azóta is meg lehet hallgatni a saját oldalukon.

Az, hogy kinek hol a határ, és min háborodik fel, döntse el saját maga, az viszont tény, hogy egyes orgánumok sokszor ragadnak ki részleteket egy-egy beszélgetésből, amik külön tényleg félreértelmezhetőek, saját szövegkörnyezetükben viszont másképp hatnak.

Vajon hol a határ szenzációhajhászás és a hazugság között? Mekkora károkat képes okozni a bulvár, amikor 1-1 mondatot kiragadva más értelmet adnak egyes tartalmaknak? Vajon Balázsék esetében is ez történt?

A hírek közlése fontos és felelősségteljes feladat, a hazugságok terjesztése pedig etikátlan és adott esetben bűncselekmény is.

Az ominózus adás részletét a következő linken meg is hallgathatják:

http://morningshow.hu/mi-tortenhetett-golyataborban/

Az esetről:

A közelmúltban megerőszakoltak egy fiatal lányt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában, Fonyódligeten. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nemi erőszak miatt indított nyomozást. A Kaposvári Járásbíróság egy 38 éves budapesti férfit helyezett előzetes letartóztatásba hétfőn, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy fonyódi gyermektábor területén bántalmazott és megerőszakolt valakit.

Az ELTE közölte, hogy amikor a szervezők és a biztonsági szolgálat észlelte a rendezvény programjaitól függetlenül történt bűncselekményt, azonnal és határozottan felléptek, és gondoskodtak arról, hogy a sértett a megfelelő ellátásban részesüljön. Fontosnak tartották továbbá elmondani, hogy ilyen aljas bűncselekmény esetében különösen fontos az áldozat iránti tapintat, valamint elutasítják a cselekmény rosszindulatú bulvározását is.- jegyezte le az MTI.

Hozzászólások