Steve Haworth, a body modification úttörője

Orvosi műszerekből testmódosító eszközök

2014/07/10

Aki egy picit is jobban érdeklődik az extrémebb testmódosítások iránt, az biztos, hogy találkozott már Steve Haworth nevével. Steve az első olyan body mod művész, testmódosításokkal foglalkozó szakember a modern nyugati világban, akinek a nevéhez számos új procedúra, eszköz és módszer feltalálása fűződik.

Steve Haworth nagy múltú orvosi eszközöket gyártó családban nőtt fel, ahol édesapja plasztikai, és mikrosebészeti eszközöket gyártott. Ezeket az eszközöket általában haza is vitte, így a kicsi Steve előszeretettel játszott velük: marha szemeken, és egyéb dolgokon kezdte el használni apja eszközeit. Természetesen ezek a műszerek nagy hatással voltak rá, és folyamatosan újakat tervezett édesapjának, amikkel még könnyebben ment a marhaszemek, és egyéb állati szervek „meggyógyítása” (az eszközöket előzetesen mindig valamiyen állati szerven próbálták ki, mielőtt tömeggyártásba kezdtek volna). Steve-nek jelenleg is szép gyűjteménye van orvosi eszközökből. Innen már csak egy lépés volt, hogy 1990-ben megalapítsa a Haworth Tech Company-t (HTC) ami ékszereket és orvosi eszközöket is gyártott. Miután az ékszerei szépen fogytak és Steve remek piercer volt, megnyitotta Phoenix első piercing stúdióját a HTC Piercinget, pár évvel később a második stúdiót, de később már csak főnökként és tulajdonosként volt jelen ezen üzletekben, mert a piercerkedéssel felhagyott, és az otthonában kialakított profi stúdióban változtatta át kliensei testét, valamint gyártotta le egyedi kialakítású ékszereit.

Ahogyan azt az előbb láthattuk, Steve már gyerekkora óta érdeklődött az orvosi eszközök és használatuk iránt, így folyamatosan a test átalakításának új lehetőségeit kereste, amiket professzionizmusának köszönhetően meg is talált: 1994-ben kifejlesztette a 3 dimenziós implantációt, ami nevét onnan kapta, hogy a bőrfelszín alá különböző (kezdetben) fémeket (később a jóval optimálisabb szilikont használva) illesztve 3 dimenziós kidomborodó képet kapunk (ezt nevezik subdermal implantátumnak is). Olyan meghökkentő és újszerű testmódosítási formákkal állt elő, mint például a fülhegyesítő procedúra (ear pointing – mely hegyes, tünde szerű füleket eredményez), a trans- és subdermal implantátum, vagy a lézeres branding, amiket előtte még senki sem alkalmazott, sőt még csak nem is gondolták, hogy ilyen beavatkozásokat végre lehet hajtani 100%-os gyógyulási sikerrel. Ezek után nem szorul túl sok magyarázatra, hogy miért lett 1999-ben a „világ legprofibb testmódosítási szakértője” a Guinness szerint.

A híres “metal mohawk”

DSC00190

Ahogyan egy igazi profihoz illik, Steve is folyamatosan fejlesztette tudását, és a rendelkezésére álló anyagokat, így manapság már az implantációkhoz saját gyártású, magas minőségű szilikont, valamint titániumot használ, sebészeti eszközeit maga készíti, és folyamatosan fejleszti. A testmódosítási procedúrák összes fajtájában ő a legprofibb és legnagyobb portfolióval rendelkező művész, akinek szakértelme nemzetközileg elismert. Rengeteg cikk, könyv (például The alchemy of bodymodification) és film (például Modify) foglalkozik munkásságával. Manapság otthonában, Phoenix-ben alkot, valamint különböző szemináriumokat tart a testmódosítás szinte minden témakörében. Kedvenc hobbija a munkája és az általa “elkészített” emberek fényképezése. Minden testmódosítással foglalkozó személy az ő általa kitaposott úton halad.

Steve a profizmusán kívül egy igazi karakter, volt szerencsém párszor találkozni vele élőben is. Nyugodt, mosolygós, igazán segítőkész ember, akinek a szaktudása elképzelhetetlenül mély – így tőle tanulni, vagy csak nézni ahogyan dolgozik igazi élmény! Ha valami újítás történik a body mod világában, akkor annak Steve-hez biztosan van valami köze: múlt ősszel egy olyan chipet ültetett be egy fejlesztő-informatikus karjába, ami meghatározott rendszerességgel küld jeleket számítógépre tulajdonosa egészségügyi állapotáról, pulzusszámáról, és egyéb kódolható információkat is tud tárolni.

Szerző: Zagyvai Gábor
www.zagyvai.com

Hozzászólások