Súlyos pénzeket fizet, aki nyelvvizsga nélkül diplomázott

Nyáron élesedik a rendszer

2015/04/16

Sokan most szembesültek azzal, hogy százezreket kell fizetniük, ha államvizsgájuk van, de nincs hozzá nyelvvizsga, így diploma sem. A kormány bekeményített, így mostantól mindenkinek jó lesz belehúznia: a képzés másfélszerese alatt nyelvvizsgát kell szerezni, és kemény pénzekbe kerül ennek túllépése.

A magyar felsőoktatás régóta küzd azzal a problémával, hogy a végzősök nyelvvizsga hiányában nem kapják meg diplomájukat, az pedig csak ront a helyzeten, hogy később sem tesznek meg mindent azért, hogy ezt a hiányosságukat pótolják. Az állam próbált segíteni a diplomamentő-programmal, de az sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ezért a kormány 2012-ben bekeményített, és a hallgatói szerződések bevezetésével keményebb feltételeket szabott: akik nem teszik le a nyelvvizsgát a képzési idő másfélszerese alatt, és nem tudnak halasztást vagy mentességet kérni, azoktól több százezer forintot (képzésük költségének felét) kérhet vissza az állam.

tanulas_nyelvvizsga

A problémát egyébként már legfelső szinten is megfogalmazták: ˝a felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet˝. Számok szintjén ez 2006 és 2014 között ötvenezer embert jelentett.

Sokan azonban csak most tudták meg, hogy a rendszer 2015 nyarán élesedik, hiszen az első érintett évfolyam határideje akkor jár le. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint az információ eddig is nyilvános volt, az iskoláknak tájékoztatni kellett a diákokat, ezért azok felelőssége, ha nem tudtak róla.

A magyar felsőoktatásban a hároméves alapképzésnél egy középfokú, a mesterképzésnél pedig két középfokú, vagy egy felsőfokú nyelvvizsga a diploma kiadásához szükséges követelmény.

 

Hozzászólások