Sütőtökkel a kilók ellen

3 ok hogy beiktasd diétádba a narancssárga zöldséget

2014/09/27

A sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztása a fogyókúra idején.

Méregtelenít

Magas rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatással bír, segít megszabadítani a káros salakanyagoktól, megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Jól hajtja a vizet, ezáltal méregtelenít és enyhe hashajtóhatású, megelőzhető vele a székrekedés kialakulása. Magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító.

Vitaminpótló

A diéta idején különösen fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, ezért a sütőtök fogyasztása remek választás a pótlására, mert rengeteg vitamint- és ásványi anyagot (káliumot foszfort vasat mangánt) tartalmaz, így nem alakul ki hiányállapot, nem leszel kimerült és fáradt.

Szépít, ápol

Magas A- és C-vitamin tartalmának és a benne lévő cinknek köszönhetően, kiválóan alkalmas a bőr ápolására, segít megőrizni annak rugalmasságát és szépségét, továbbá remekül alkalmas a pattanások megelőzésére, kezelésére.  Készíthető belőle arctisztító maszk, pakolás.

Alacsony kalóriatartalma miatt, hatékonyan felhasználható és beépíthető a különböző diétákba, változatos, remek fogyókúrás ételek készíthetők belőle.

Én most egy egyszerű, finom leves receptjét ajánlom nektek!

Sütőtökkrémleves

sütőtök krémleves

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

2 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1-2 zöldségleves kocka

oliva olaj

1-1,5 dl zsírszegény tej

őrölt bors

szerecsendió

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagvazzuk és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a megdinszteljük a hagymát és az összezúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és beletesszük a leveskockákat.

Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Amikor kész botmixerrel átpasszírozzuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejet és még 2 percig főzzük.

Jó étvágyat!

 

Hozzászólások