Sütőtökös pite

Az eredeti Hálaadás napi sütőtökös pite

2016/10/25

Ha aggódni kezdtetek volna, hogy elfogytak a sütőtökös receptjeim, akkor van egy jó hírem: legutoljára hagytam a legjobbat, a pitét. 

A sütőtökös ételeknek rengeteg variációja van, biztos rengeteget ismertek ti is. Idén az őszi szezonra én elhoztam nektek a 3 kedvencemet: a levest, a sajttortát és most megmutatom nektek a pite receptjét is. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg édes omlós tészta (recept itt)
  • 6 dkg kristálycukor

A töltelékhez:

  • 20 dkg főtt sütőtök
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet só
  • másfél evőkanál zsíros tejszín
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet őrölt szegfűbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát az olvasztott vajjal kikenünk. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 2 mm vékony körlappá nyújtjuk. Kibéleljük vele a tortaformát, és a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megtöltjük szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 10 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tortát további 5-10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a közepe kis színt kapjon, majd hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét 160 °C-ra csökkentjük.

3. A sütőtökpüréhez 30 dkg sütőtököt meghámozunk, feldarabolunk, kimagozunk. Főzőedénybe tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadunk 6 dkg cukrot, és lefedve addig pároljuk, míg a tök megpuhul. Alaposan lecsepegtetjük, botmixerrel vagy turmixgépbe öntve pürésítjük, vagy szitán áttörjük.

4. A töltelékhez, keverőtálban, a sütőtökpürét a tojásokkal, a cukorral, a sóval, az őrölt fűszerekkel és a tejszínnel simára keverjük. A masszát a tésztaalapra simítjuk, és a sütőben 25-30 percig sütjük, míg a töltelék tapintásra szilárdnak tűnik. Kicsit hűlni hagyjuk, aztán a torta széleit meglazítva a formából kiemeljük, tálra csúsztatjuk. Ha melegen kínáljuk, felszeleteljük, ha viszont inkább hidegen tálalnánk, akkor hagyjuk teljesen kihűlni, és tálalás előtt legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

Jó étvágyat!

Hozzászólások