Svájci gyökérkenyér házilag

Ajándék az Alpokból

2016/02/01

Manapság nagyon nehéz igazi finom kenyeret kapni a boltban. Higgyétek el, sok csalódáson vagyok túl kenyér ügyben. Így hát arra az elhatározásra jutottam, hogy magam kezdem el sütni az otthoni pékárut.

received_2491012060986581

Mindig is nagy rajongója voltam a finom kenyereknek. Régen imádtam, amikor Nagymamám lement a pékhez és reggel 6-kor már meghozta a friss „péki” kenyeret. Imádtam!!! Legyen az csak egy sima zsíros kenyér lila hagymával, vagy egy finom bundás változat.

Nemrég olvastam egy cikket, amiben egy pékmester beszélt arról, hogy ha nagyon kicsik és szabályosak a buborékok a kenyér belsejében, az nem igazi kenyér, mert tele van adalékanyaggal. Mivel magam sem pártolom az ételek felturbózását efféle ismeretlen hozzávalókkal, komoly kísérletezésbe kezdtem, és ma már büszkén állíthatom, hogy megtaláltam a család kedvencét!

kenyer (3)

Nálunk a svájci gyökérkenyér lett a favorit, aminek neve már sejteni engedi, hogy külleme leginkább egy fa gyökeréhez hasonlatos, a finom, friss, ropogós pékáru pedig kitörölhetetlenül visszaidézi azokat a bizonyos gyerekkori emlékeket.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt (lehet sima BL55-ös, vagy BL80-as, de az igazi a fehér tönköly lisztből)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 dkg só
  • 4 dl víz

Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba tesszük, beleszórjuk a sót és az élesztőt, majd elkeverjük szárazon. Ezután hozzá adjuk a vizet. Nem kell nagyon eldolgozni, csak annyira, hogy egy nokedli jellegű tésztát kapjunk. A tálat fóliával lefedjük és 4 órát szobahőmérsékleten kelesztjük.

4 óra elteltével egy jól lisztezett felületre kiborítjuk a tésztát. Belisztezzük a tetejét és kb. 3 cm vastagságúvá lapítjuk kézzel. Mindkét oldalát középre hajtjuk, majd az alját is ráhajtjuk a tetejére. Ezután ismét kilapítjuk kb. 3 cm vastagra, lehetőleg téglalap formára. Ezután 4 egyforma részre vágjuk és rudakat formálunk belőle. A rudakat megtekerjük és egy lisztezett tepsibe rakjuk.

kenyer

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, addig a tésztarudak pihennek. Ha sütőnk tud gőzsütést, akkor 220 fok hőlégkeverés + gőzre állítsuk, ha nem, akkor sima hőlégkeverés, és a sütő aljára egy tálba tegyünk vizet, már a sütő bekapcsolásakor. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha egy ruha segítségével megfogjuk és az alját megkopogtatva, üres kongó hangot kapunk.

Nálunk akkora kedvenc, hogy már langyosan elkezdjük enni.

Jó étvágyat!

 

TIPP

Ezt az alaptésztát sokféle ízesítéssel felturbózhatjuk:

  • szárított paradicsom
  • tökmag
  • pirított naparaforgó mag
  • olíva bogyó (erősen kinyomkodva)
  • fokhagyma
  • sült hagyma

Tulajdonképpen bármi, amit bele tudsz képzelni az alaptésztába.

Egy a lényeg, mindig száraz, szárított, aszalt anyagokat használj, hogy ne áztasd el a kenyeret!

Hozzászólások