Svéd húsgolyó házilag

Kék-sárga konyha a mindennapokra

2016/04/27

Mindenki tudja, mi fán terem a svéd húsgolyó, aki valaha is járt már az Ik… szóval ott. Mutatunk egy gyors, egyszerű receptet!

husgolyo02

Hozzávalók

A húsgolyóhoz

  • 250 g darált marhahús (kétszer darált)
  • 250 g darált sertéshús (kétszer darált)
  • 1 db tojás
  • 200 ml habtejszín
  • 6 g vöröshagyma (kb 2-3 ek)
  • 0.5 db kétszersült (ledarálva, kb egy fél csésze kell belőle, az nagyjából egy szelet)
  • 2 db burgonya (kisebb, főzve)
  • 5 ek vaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 100 ml víz

A szószhoz

  • 125 ml habtejszín
  • 175 ml marha alaplé
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 csipet fehérbors

Elkészítés

A húsgolyók

  1. A húsokat kétszer ledaráljuk (vagy ledaráltatjuk).
  2. A hagymát 1 kanál vajon, kis lángon süssük aranybarnára.
  3. A darált kétszersültet áztassuk a vízbe, a krumpli törjük össze krumplinyomóval.
  4. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, fűszerezzük, és jól dolgozzuk össze. Ha kész, vizes kézzel formázzunk belőle diónyinál nagyobb gombócokat.
  5. Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben, és kis lángon, forgatva, több adagban süssük ki őket.

A szósz

  1. Ha a húsgolyók kisültek, a serpenyőbe öntsük bele az alaplevet, és kis lángon melegítsük.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt, és szitáljuk bele a lisztet. Fűszerezzük.
  3. Kis lángon forraljuk fel, és várjuk meg, míg egy picit sűrűsödik.
  4. A gombócokkal együtt tálaljuk.

(via nosalty)

Hozzászólások