Szabadlábon az utolsó “klasszikus” maffiózó!

100 évesen szabadult az egyik legismertebb maffiózó!

2017/06/26

Hétvégén szabadult a börtönből az utolsó maffiózó, aki még a hamisítatlan itáliai bűnözői hagyományokat képviselte. A Sonny névre hallgató férfi 100 éves!

John “Sonny” Franzese 1917-ben látta meg a napvilágot Nápolyban. 19 évesen letartóztatták egy rablótámadás miatt, majd 1942-ben konfliktusba keveredett az Egyesült Államok hadseregével, ezért leszerelt. Állítólag erőszakosan viselkedett katonatársaival szemben, de emiatt sosem állították bíróság elé. Az 50-es években nagyot lépett előre a ranglétrán, ekkor a Colombo család alvezére, ezzel együtt New York és New Jersey éjszakai életének teljhatalmú ura lett. Az első maffiacsoportok New York körzetében váltak befolyásossá. Az amerikai maffia története a La Mano Nerával, vagyis a Fekete Kézzel kezdődött. Ez a szervezet olaszokat és más nemzetiségű emigránsokat is zsarolt New Yorkban: általában zsaroló leveleket küldött, ha nem kapták meg azt, amit szerettek volna. A fenyegető levelekben néha aláírás helyett egy fekete tintába mártott kéz állt. Ahogy egyre több gengszter érkezett az Egyesült Államokba, tevékenységük már nem csak a zsarolásra, de prostitúcióra, alkoholkereskedelemre, emberrablásra és gyilkosságokra is kiterjedt. Egyre több olasz csatlakozott a maffiához, mivel ebben látták a kiutat a szegénységből és az olaszellenességből, mely akkortájt uralkodott Amerikában. 

maffia2-sonny

Sonny a sok-sok börtönben töltött év ellenére aktív maradt, utolsó letöltendő büntetését pedig 2010-ben kapta a Hustler és Penthouse sztriptízklubok zsarolása miatt. Ügyvédje Richard Lind már ekkor Franzese szabadlábra helyezése mellett érvelt, vesebetegségére és szívműködési zavaraira hivatkozva. A bíró azonban nem gondolta úgy, hogy érdemes lenne kivárni, míg a férfi elhalálozik, ezért elítélték és további 7 év letöltendőt kapott. 

Az állami törvények szerint viszont, aki 50 évet letöltött a fegyintézetben, az jó magaviselete esetén szabadlábra helyezhető. Sonny rácáfolva a várakozásokra, letöltötte az idejét, így tehát szabadon kellett bocsátani. Az egykori maffiavezér hétvégén kerekesszékben hagyta el a massachusettsi szövetségi börtön kórházát, és Brooklynba ment, ahol lánya vette gondozásba. 

maffia-sonny

Franzese aktív éveiben sok korabeli celebbel ápolt jó viszonyt, például Frank Sinatra-val is. A rengeteg barát ellenére azonban a börtönbe juttatása egészen különös módon történt. Sonnyt fia John Franzese Jr. juttata rácsok mögé, ugyanis mint “bűnbánó” maffiózó megszegte a hallgatás törvényét és apjára vallott, ezzel megfosztva őt a szabadságától. 

Köztudott, hogy a 60-as évek egyes sztárjairól az a hír járja, hogy az alvilág futtatta őket. Franzese egyik legjobb barátja, Jake La Motta (95) bokszoló 1947–1950 között középsúlyú világbajnok volt, a boksztörténelembe a bronxi bika néven vonult be. Életéről, maffiakapcsolatairól 1980-ban Dühöngő bika néven, Robert de Niro főszereplésével, Martin Scorsese rendezésé­ben film készült.

(forrás1, forrás2, képek: nydailynews.com)

Hozzászólások