Szarvasragu leves burgonyagombóccal

Ínycsiklandozó leveskülönlegesség

2016/11/07

Elérkeztek a hideg, téli napok mikor semmi másra nem vágyunk csak egy jó meleg takaróra és egy forró tányér levesre. Jó választás lehet a szarvasragu leves! 

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • ½ zellergumó
  • 15 dkg vegyes erdei gomba
  • 1 szál halványító zeller
  • 25 dkg szarvascomb
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag friss tárkony
  • 20 dkg főtt burgonya
  • 5 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • borókabogyó
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

1. Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágva kevés vaj és olívaolaj keverékén elkezdünk pirítani egy serpenyőben.

2. Hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát. 3-4 szál rozmaringot, 4-5 szál kakukkfüvet, 3-4 darab babérlevelet, 8-10 darab borókabogyót, és mindezt körülbelül 3 deciliter vízben alaposan kiforraljuk.

3. Fazékba, kevés zsiradékon 20 deka apróra vágott szarvaslapockát fehéredésig pirítunk, majd fölöntjük a fűszerkivonattal, sózzuk, borsozzuk.

4. Körülbelül 1 óra alatt majdnem puhára főzzük, és hozzáadunk 1 darab apró kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kevés zellergumót, 1 szál halványító zellert, majd 10 dekagramm vegyes erdei gombát.

5. 20 dkg pucolt kockára vágott főtt burgonyát sós vízben megfőzünk, leszűrjük és alaposan lehűtjük.

6. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk hozzá. Hozzáadunk egy tojás sárgáját, kevés lisztet, és apró gombócokat formálunk belőle.

7. A gombócokat beleforraljuk a már majdnem kész levesbe, mikor a gombócok is megpuhultak, hozzáöntünk egy-másfél deciliter tejszínt, és a végén fűszerezzük frissen vágott tárkonnyal.

8. A tejszínnel, már ne forraljuk, mert kicsapódik és zavaros lesz.

Jó étvágyat!

Hozzászólások