Szaúd-Arábiát választották az ENSZ nőjogi tanácsába

Helye van a szaúdi férfiaknak a nőjogi döntésekben?

2017/05/05

Ha Szaúd-Arábiát említjük minden eszünkbe jut csak a női egyenjogúság nem. Márpedig ezt az országot választották az ENSZ nőjogi tanácsába. 

Több emberi jogokkal foglalkozó szervezet is elítélte, hogy beválasztották Szaúd-Arábiát az ENSZ nők jogainak védelmével foglalkozó 45 tagú bizottságába a 2018-2022 közötti időszakra. A UN Watch nevű emberi jogi szervezet, amely az ENSZ emberi jogi tevékenységét felügyeli, határozottan elítélte a döntést. Éles hangon fogalmaztak: „megválasztani Szaúd-Arábiát a nőjogok védelmére olyan, mint megválasztani egy gyújtogatót városi tűzoltóparancsnoknak. Ez abszurd” – mondta Hillel Neuer, a szervezet vezetője.

Több írást, blogbejegyzést is olvastam ezzel kapcsolatban, mindet laikusok írták. Én -szintén mint laikus- úgy gondolom, hogy a mai világban egy ilyen választás nem kéne problémát jelentsen. Néhány véleményezésben azt olvastam, hogy innentől majd itt Európában mi nők nem vezethetünk autót, nem tanulhatunk egyetemenek és ahhoz kell majd feleségül mennünk, akinek drága apáink vagy testvéreink ítélnek. Nos, véleményem szerint egy XXI. századi emancipált nő nem fogja hagyni magát. Valószínűleg az európai nők minimum 80%-a képes önállóan tanulni, dönteni és legfőképp megélni férfi segítség nélkül. 

A nőjogi tanács feladata egyebek mellett, hogy küzdjön a nemek közötti egyenlőségért és a nők jogainak kiterjesztéséért világszerte, miközben Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek autót, csak férfi gyámjuk engedélyével utazhatnak vagy tanulhatnak tovább, de még bankszámlát sem nyithatnak engedély nélkül. Gyakorlatilag születésüktől kezdve életük végéig férfiak hoznak meg helyettük minden fontosabb döntést. 

Nem ez az első eset, hogy egy olyan országot választanak be ebbe a tanácsba, amelyben az emberi jogok jócskán hagynak kívánnivalót maguk uán: Iránt például 2010-ben választották be ugyanebbe a tanácsba, és még mindig őrzi ezt a helyet.

Szaúd-Arábia nem is először néz szembe ilyen kritikákkal, már 2016-ban is közröhejnek minősítette a nemzetközi média és az emberi jogi szervezetek, hogy helyet kapott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Forrás

Hozzászólások