Száz fős elitklub a hackerpiac élén

A csúcs hackerek többsége Oroszországban él

2014/10/15
Az Europol kiberbűnözés elleni központjának vezetője szerint egy mintegy száz fős  elitklub áll a hackerpiac élén és a “csúcs-hackerek” többsége Oroszországban él.

Az Europol Kiberbűnözés elleni Központjának vezetőjének, Troels Oertingnek a nyilatkozata szerint körülbelül száz csúcsbűnöző a vezetője a számítógépes bűnözésnek.

Oerting csütörtökön, a BBC Tech Tent című rádióműsorában nyilatkozott, amikor elmondta, hogy a bűnüldöző szervezeteknek egy kemény maggal kell megküzdeniük, ami tehetséges programozók egy meglehetősen szűkös csoportját jelenti.

Nagyjából tudjuk, kik ők, ha ki tudjuk vonni őket az egyenletből, a szervezeteik összeomlanak – mondta Oerting. Hangsúlyozta, hogy a számítógépes bűnözők elleni harc szinte reménytelen. Többek között azért is, mert a top hackerek száma sajnos tovább nő majd”.

?????????????????????????????????????

Ma még megbirkózunk a feladattal, de egyre nehezebb a dolgunk, mert a bűnözőknek komolyabb erőforrásaik vannak, ráadásul semmi sem gátolja őket. Csak a kapzsiság és a profit hajtja őket, és olyan sebességgel ontják magukból a kártékony programokat, hogy alig tudjuk tartani velük a tempót – nyilatkozta Oerting, aki szerint a legnagyobb nehézséget az, hogy a kiber bűnözés „határok nélküli” műfaj.

A bűnözőknek már nem kell ideutazniuk, biztonságos távolságból követhetik el a bűncselekményeiket, és emiatt nem használhatjuk a megszokott módszereket arra, hogy elkapjuk őket – magyarázta. Adataik szerint a szervezett számítógépes bűnözés vezetőinek többsége Oroszországban él.

Elfogásukat tovább nehezíti az, hogy az orosz és európai bűnüldözők közötti együttműködés nem mondható eredményesnek, de, ahogy Oerting mondta,igyekszünk javítani” ezen a helyzeten. (forrás: ma.hu)

Hozzászólások