Szedd magad! – A medvehagyma

Csodafűszer az erdő mélyén

2016/03/29

Végre itt a tavasz! Ilyenkor nagyon sokan választják szabadidős programnak a kirándulást. Ha nincs konkrét célunk, csak a szabadban akarunk egy kellemes programot eltölteni és valamelyik erdőnket vesszük célba, akkor a kellemeset a hasznossal összekötve elindulhatunk medvehagymát szedni!

Nagyon kell figyelni, hogy szedés közben nehogy a leveleit összetévesszük a májusban nyíló gyöngyvirág leveleivel vagy az őszi kikericcsel, mert ezek a növények mérgezőek! Legkönnyebben úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a medvehagyma levelének kellemes enyhe hagymaillata van, hasonló, mint a snidlingnek, vagy a fokhagymának.

Rengeteg vitamin van benne, kora tavasztól május közepéig lehet szedni, mert utána már elkezd virágozni és nyár közepére a levelei elszáradnak.

Felhasználása is sokrétű lehet, akár aprítva egy finom zsíros, vagy vajas kenyérre rakva kiváló, de készíthetünk belőle pestót, főzeléket (hasonlóan a spenóthoz), vagy egy jó kis krémlevest. Én szoktam még használni húsok panírjába is, vagy sütök belőle egy remek medvehagymás pogácsát.

Piacokon is általában lehet kapni, de nem olcsó. Egy csokor, ami egy adagra elég 300 – 400 Ft körül mozog.

Ha többet szedünk, mint, amit egyszerre felhasználunk, nyugodtan fagyasszuk le. Szárítva nagyban veszít a vitamin tartalmából.

Kedvet kaptál a medvehagymához? Holnap hozunk is egy jó receptet!

Hozzászólások