Széll Tamásék nyerték a séfversenyt!

Soha ilyen rangos elismerése nem volt még a magyar gasztronómiának

2016/05/11

Széll Tamás és csapata nyerte a Bocuse d’Or séfverseny budapesti rendezésű európai döntőjét. Ez hatalmas teljesítmény: soha nem értünk el még ilyen sikert a gasztronómia világában!

A verseny végső pontszámai a következőképpen festenek:

 1. Magyarország 1335 pont
 2. Norvégia 1282 pont
 3. Svédország 1272 pont (plusz a legjobb commis díja)
 4. Franciaország 1265 pont (plusz a hús különdíj)
 5. Izland 1226 pont (és övék a halas különdíj)
 6. Finnország 1197 pont
 7. Hollandia 1171 pont
 8. Svájc 1158 pont
 9. Belgium 1126 pont
 10. Dánia 1110 pont
 11. Észtország 1049 pont

Ezzel a helyezéssel kvalifikáltatták magukat a lyoni döntőbe. A többi csapat tagjai legközelebb két év múlva kísérelhetnek meg ismét bekerülni a legjobbak közé.

© Zirig Árpád
© Zirig Árpád

Elképesztő eredmény a magyar csapat és a magyar gasztronómia számára, hogy Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina csapata megnyerte a Bocuse d’Or Europe-ot. Mikor kihirdették a norvég második helyet, sokan a dánokat várták a dobogóra. Amikor Jerome Bocuse kimondta, hogy Magyarországé az arany, a hatalmas ováció közepén pár másodpercig csak néztük egymást, hogy ez most tényleg megtörtént-e.

Nehéz elmondani, mekkora súlya van a dolognak, de a legnagyobb esélyeseket – a franciákat (negyedik hely), a dánokat, a finneket sikerült megelőzni, Széll Tamás vitathatatlanul Európa egyik legjobb szakácsa.

Négy és fél hónap kemény munka van mögöttünk, heti egy szabadnappal – vagy még annyi sem -, hogy minden a helyén legyen, minden stimmeljen. Augusztusban muszáj lesz feltöltődnünk, mert ősszel megkapjuk a lyoni döntő dokumentációját hústémában. Szeptember elejétől pedig újra kezdődik a felkészülés.

Nem lehet százszázalékosan elégedett, mert mindig lehet jobbat, de úgy érzi, most az erős felkészülés után egy 95 százalékos szintet biztosan elértek. A fiataloknak azt tanácsolja, hogy figyeljenek, legyenek alázatosak, kérdezzenek és tanuljanak, amennyit csak tudnak.

(Forrás: Zirig Árpád, Origo) 

Hozzászólások