Személyesen kért bocsánatot kábítószer használaton kapott fia miatt Jackie Chan

Részben saját hibájának nevezte fia bűnét

2014/08/23
Saját hibájának nevezte fia illegális droghasználatát Jackie Chan hongkongi akciófilmsztár, a kínai drogellenes kampány arca, aki személyesen kért bocsánatot kábítószer-használaton kapott fia miatt. Bevallása szerint sosem volt elég jó apa, s nem fordított kellő figyelmet gyermeke nevelésére.

A harcművészeteket felvonultató filmjeivel nemzetközileg ismertté vált színész több mint 22 millió követővel rendelkező mikroblog fiókján azt írta: fiának elmúlt napokban kipattant drogbotránya komolyan megrázta. Érzéseiről Chan úgy fogalmazott: apaként fájdalmat érez és dühös, közéleti személyiségként pedig szégyelli magát.

A színészt 2009-ben Peking az országos drogellenes kampány nagykövetévé nevezte ki, arca kábítószer élvezet-ellenes hirdetések és plakátok ezreiről köszönt akkor vissza. Chan részben saját hibájának nevezte fia bűnét, s úgy fogalmazott: az eset azt bizonyítja: nem nevelte elég jól a fiát, akivel most együtt vállalja a felelősséget és “a társadalom előtt meghajolva bocsánatot kér” azért.

fotó: www.freecelebritiespicss.blogspot.com
fotó: www.freecelebritiespicss.blogspot.com

“Remélem, hogy a fiam ügyének leckéjét komolyan veszik a fiatalok és távol maradnak a drogoktól” – fogalmazott Chan. A színész fiát, a 32 éves Jaycee Chant múlt hét végén vették őrizetbe, miután egy pekingi masszázsszalonban marihuána fogyasztásán kapták. A rajtaütést követő vizsgálat során a színészként és énekesként szárnyait próbálgató Jaycee otthonában – pontosabban egy Jackie Chan nevén lévő pekingi villában – több mint 100 grammot találtak a Kínában tiltott szerből. A férfi az állami televízióban kért bocsánatot, s bevallotta: 2006 óta fogyaszt marihuánát. Chan fiát a 23 éves tajvani Kaj Ko feltörekvő színésszel, számos hazai és nemzetközi márka reklámarcával együtt kapták szerhasználaton, őt ezért 14 napos elzárásra ítélték. Ko a hét közepén könnyek közepette, fogdai ruhában kért bocsánatot rajongóitól és családjától.

Ko maga is drogellenes nagykövet az országban, a tajvani média szerint többmilliós perek várhatnak rá szponzori szerződései megszegése miatt. A kínai sajtóban megjelent jogi vélemények szerint nem valószínű, hogy a két fiatal komolyabb büntetést kapna, a South China Morning Post által megkérdezett jogász szerint Jaycee-re a korábbi eseteket alapul véve fél év börtön várhat. Az elmúlt hónapokban számos híresség bukott le az országban droghasználat miatt, így színészek, rendezők, forgatókönyvírók. A sokasodó esetek a hatóságok fokozott drogellenes kampányának is betudhatóak, amelyet az elmúlt két évtized legszigorúbbjaként emleget a hivatalos kínai média. Az év első öt hónapjában az ország bíróságai csaknem 40 ezer főt ítéltek el droggal való visszaélések miatt, ez 25 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Hozzászólások