Szerdán is kell a gumicsizma esernyővel

Zivataros frontvonalban vagyunk

2015/08/19

Egy, a Budapest felett elterülő ciklonáslis rendszer miatt marad a zápor, zivatar, de az ország más részein igen változékony időjárásra számíthatunk szerdán. Nem lehetetlen, hogy az ország egyik felén marad a hűvös idő, a másikon ferőfényes napsütés várható.

A Tatabánya-Szeged vonaltól északkeletre szerda estig jellemzően borult marad az ég, legfeljebb Szabolcsban és Borsod egyes részein vékonyodhat el a nappali időszakban a felhőzet. Sokfelé várható eső, amelybe időszakosan intenzív záporok ágyazódnak be. Hozzávetőlegesen a Balassagyarmat-Nádudvar-Debrecen sávban területi átlagban is jelentős, 20-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Ugyanakkor az ország délnyugati felében egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Éjszaka ebben a térségben változóan felhős időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül, hajnalban a szélcsendes körzetekben párássággal, a Nyugat-Dunántúlon foltokban köddel. Szerdán napközben az eleinte még kevésbé felhős délnyugati megyékben is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, délutántól már errefelé is előfordulhat kisebb eső, zápor.   
Az északnyugati szél éjszakára mérséklődik, majd szerdán Szabolcsban a délkeleti, az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13, 18 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon néhol ennél kissé hűvösebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Komárom-Szeged vonaltól északkeletre 18, 22, másutt 22, 27 fok között valószínű.

iStock_000071716661_Small

Időjárási helyzet Európában

Augusztus közepére gyökeresen átalakult Közép- és Észak-Európa időjárási képe. Az eddigi változékony, gyakran csapadékos időt Skandináviában zavartalan napsütés váltotta fel, mivel egy nagyméretű anticiklon épült ki arrafelé. Az északi államokban beköszöntött az igazi nyár: a hőmérséklet csúcsértéke kevéssel 20 fok felett alakul, sőt Norvégia egyes részein a magas hegyláncolat felől alábukó szél 26, 27 fokig melegítette fel a levegőt. Még ennél is melegebb van Dél-Európában, ahol ugyan az elmúlt napokban néhány fokot csökkent a hőmérséklet, de még így is nagy területen 30 fok körüli kánikula van, de Görögországban, és Spanyolország délkeleti tengerpartján helyenként 35, 36 fok is előfordul, és csak a Földközi-tenger nyugati medencéjéből jelentettek felhősebb időjárást. Ugyanakkor a két terület között a Norvég-tengertől Németországon át egészen a Kárpát-medencéig a ciklonális mezőben egy helyzetét alig változtató, hullámzó frontrendszer alakult ki. Hozzávetőlegesen a Hamburg-Prága-Budapest vonal mentén többfelé intenzíven esik az eső, a Kárpát-medencében pedig felhőszakadással kísért zivatarok is kialakultak.

 
 

  

Hozzászólások