Szerdán többórás napsütésre számíthatunk

Napközben elérhetjük a 20 fokot

2015/04/22

Szerdán továbbra is szépen alakul az időjárás, több helyen lesz verőfényes napsütés, igazi tavaszi hét közepe várható. Helyenként megélénkülhet az északi, északkeleti szél, erre számítani kell.

Várható időjárás szerda estig

Szerdán is számíthatunk többórás napsütésre, eleinte a középső területeken lesz több a felhő, de legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Délután a Dunántúlon megnövekedhet a fátyolfelhőzet. Szerdán napközben ismét megélénkül az északi, északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de a Dunától keletre lévő szélvédett helyeken még talaj menti fagy kialakulhat, az Északi-középhegység völgyeiben és a Nyírségben pedig -1, -2 fok is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 14 és 20 fok között valószínű, a Dunántúlon lesz a melegebb.

iStock_000023686055_Medium

Az időjárási helyzet Európában

Eltérő Európa nyugati és keleti felének időjárása. A nyugat-európai nagy kiterjedésű magasnyomás területén nagyrészt derült az ég, ugyanakkor a 20. hosszúsági körtől keletre elhelyezkedő ciklonális mezőben többfelé és gyakran erősen felhős az ég. Északon, északkeleten helyenként még havazik, délebbre eső, zápor fordul elő. Az időjárás jellege mellett a hőmérséklet alakulásában is lényeges a különbség; míg Ukrajna, Fehéroroszország, Finnország és Oroszország európai területén csupán 3 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, addig Nyugat-, Délnyugat-, Közép-Európa térségében, de még a Skandináv-félsziget déli felén is jellemzően 15 és 21 fok közé melegszik fel a levegő, Dél-Spanyolországban 25, 28 fokot is mérnek.    

Szerda estig a Kárpát-medence a nyugati anticiklon peremén helyezkedik el, jelentős melegedés nem valószínű, de a légmozgás mérséklődik.

 

Hozzászólások