”Szeretnék félelem nélkül utcára menni…”

Élet az Iszlám Állam "fővárosában"

2016/03/23

Két elképesztően bátor nő rejtett kamerákkal felvételt készített az ISIS “fővárosában”, Rakkában. Az életüket belepi a félelem, rettegés és az elnyomás.

Om Mohammad és Om Omran néven, eltorzított hanggal és eltakart arccal forgatta le megrázó videóját ez a két szíriai asszony, melyben megmutatják, milyen az élet az Iszlám Állam által elfoglalt Rakkában. A nők már a megszállás előtt is itt éltek, de nem menekülhetnek el. Ennek oka egy barátnőjük, aki terhes lett, és ha megszülné a gyermeket, halálra köveznék. Így jelenleg házilag igyekszenek összehozni egy abortuszt gyógyszerekkel.

A videóban látszik, hogy rengeteg a fegyveres a városban, a civilek félnek, az épületek java a bombázások miatt romokban áll. A nőket minden joguktól megfosztották, egyedül nem mehetnek utcára, csak egy másik nővel együtt, vagy férfi kíséretében. Aki mégis megtenné, azt megkorbácsolják vagy megkövezik. Gyakoriak a kivégzések, akár golyó által, akár egy épületről lelökve vagy lefejezéssel. Még a hajfestékek dobozán is eltakarták a modellek arcát, mert a Saria ezt kívánja.

Om Mohammad és Om Omran az életét tette kockára, csak hogy megmutassák a világnak, milyen érzés úgy élni, hogy elvették a jogaikat, a nőiességüket, és ami a legfontosabb: a szabadságukat.

(Borítókép: GettyImages)

Hozzászólások