Szerető vagy? – Így kerülj ki a szerepből!

Ne elégedj meg a második hellyel!

2014/11/23

Egy nő sem arról álmodozik kislányként, hogy amikor felnő, szerető váljék belőle, mégis sokan megelégszenek ezzel a kicsit sem előnyös helyzettel. Harmadiknak lenni egy kapcsolatban kiszolgáltatott és veszélyes dolog, ráadásul olyan csapda, amiből menekülni nagyon nehéz.

Bár a nők azt gondolják, hogy nem ők választották a szerető szerepet, véletlenül futottak bele egy sármos házasemberbe, valójában komoly háttere van annak, ha valaki belemegy egy ilyen kapcsolatba. Az ilyen nők csak látszólagosan mutatják azt, hogy komoly kapcsolatra vágynak, elköteleződnének – valójában egyáltalán nem képesek egy olyan párkapcsolatra, amibe minden energiájukat kellene belefektetniük. A szeretőnek azonban sokkal könnyebb dolga van, mert nem kell véglegesen, hosszú távon elköteleződnie.

Az, hogy a nőből szerető lesz, egészen a gyermekkoráig vezethető vissza: általában az apa az, aki felelőssé tehető későbbi viselkedéséért. Az emberek a gyerekként megismert mintát keresik egész életükben. Ha a szülő kiszámíthatatlan volt, nem törődöm, ám a kislány mindig az ő figyelmére vágyott, amit sosem kapott meg, akkor ugyanezeket az érzéseket várja attól a férfitól is, akinek felesége van:

folyamatos ígérgetés, hogy el fog válni (amit az esetek nagy részében sosem tesz meg);

megbízhatatlanság: amikor a szeretőnek szüksége lenne rá, ő nem képes megadni a figyelmét, hiszen azt a családjának szenteli;

elutasító magatartás, amikor a szertője keresi: nem veszi fel a telefont, vagy válaszként a családjával kapcsolatos ürügyeket talál ki.

Jealousy
Harmadiknak lenni sosem kedvező helyzet

Van kiút a szerető szerepből?

Előbb-utóbb ennek a kapcsolatnak vége kell, hogy legyen, ám ezt általában sérülések és veszekedések sora előzi meg, amelyben mindkét fél komolyan szenved. Egy házas férfi és a szeretője között kialakult viszonynak három kimenetele lehet:

1. Örök hitegetés. A férfi hónapokon, gyakran éveken keresztül hitegeti a szeretőjét, hogy elválik, elhagyja miatta a családját, ám ez sosem történik  meg. Ilyenkor általában addig maradnak kapcsolatban, amíg a ki nem hűlik köztük a viszony és a nő el nem hagyja, vagy a férfi nem cseréli le szeretőjét egy másik miatt.

2. Beteljesülés? A férfi rászánja magát, hogy elválik és a szeretőjét választja. Tündérmesébe illő történetnek hangzik, csakhogy a vége általában nem happy end. A férfi vagy újra szeretőt keres, vagy a korábbi titkolózások miatt nem tud kialakulni köztük olyan kapcsolat, amelyre később egy egész életet lehet alapozni.

3. Az őszinte. Van, hogy a férfi nem hitegeti a szeretőjét, hanem tisztázza, hogy ez a kapcsolat sosem lesz komolyabb. Ez a legtöbb nőnek ideig-óráig megfelel, ám egyre magasabbak lesznek az elvárásai, és mivel a férfi azokat nem tudja kielégíteni, új partner után néz.

Akár így, akár úgy, szeretőnek lenni egy kapcsolatban a legnagyobb szenvedésekkel jár, és bár egyes nők ösztönösen keresik az ilyen kapcsolatokat, érdemes elgondolkozni, valóban jó döntés-e házas férfival kezdeni.

Hozzászólások