Szex és szocializmus

Előadás egy tabu témáról

2016/06/22

A szocializmus meglehetősen szűk keretek közt tartotta az emberek életét. Nem volt kivétel ez alól a szexualitás sem, amit most egy érdekes előadás mutat be!

Minden, amit tudni szeretnél a szocialista időszak szexualitásáról, csak eddig nem merted megkérdezni.

A Murai András és Tóth Eszter Zsófia által írt Szex és szocializmus című kötet megjelenése óta két év telt el: az előadáson az azóta született számos új, izgalmas kutatási eredménnyel is megismerkedhetünk.

Hogyan lehetett a Kádár-korban beszélni a szexualitásról? Hogyan árulkodnak a fennmaradt intim tematikájú források az államszocialista rendszer politikájáról és mindennapjairól? Szó lesz többek közt népesedéspolitikáról, prostitúcióról, abortuszról, változó családmodellekről és a szocialista erkölcsről is.

Délegyházi nudistastrand, NDK-s turistalányok a Balatonon, Postinor tabletta, botrányos szépségkirálynő-választás – egy letűnt korszak, ahol pornóújsághoz csak csempészve lehetett hozzájutni.

Sorkatonaság és szex, avagy túlélte-e a szerelem a távollétet? Forrásul egy kiskatona szerelmi levelezése szolgál e kérdéskörhöz, aki még Molnár Csilla szépségkirálynővel is találkozott. Szó lesz még magyar, német, kubai, vietnami- nemzetközi szerelmekről, és megtudhatjuk azt is, miért nem bírja ma már meghallgatni egy fiú Uriah Heep-nek a Lady in Black című számát.
Végül szó esik munkásnők szerelmi életéről és a fogamzásgátlás modern útjairól az 1970-es évek elejéről.

Az előadást Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató tartja, aki kutatásai során könyvet írt többek között a Budapesti Harisnyagyár Felszabadulás brigádjáról, a nők helyzetéről a Kádár-korban, illetve a kábítószerfogyasztásról a szocialista Magyarországon.

Belépő: 1200 Ft
Diákoknak: 600 Ft

Helyszín: Budapest Pont (Királyi Pál u. 18, Bp. 1053)
Időpont: 2016.06.27. 18:00

Hozzászólások