Szex terhesség alatt: mit lehet és mit nem?

Tudd meg, mi okozhat örömet és mit kerülj!

2014/10/30

Minden nő számára – aki gyermeket szeretne vagy állapotos lett -, felmerül a kérdés: mit lehet és mit nem szex terén? Lehet egyáltalán?

A kezdetek

Az első trimeszter idején hatalmas változások zajlanak le a nő testében, ami mögött nagyrészt hormonális változások állnak. A legtöbb nő ebben az időszakban fáradékonyabb és folyamatosak a rosszullétek, ezért ebben az időszakban elég nehéz izgalomba hozni őket.
Ha nőként nem kívánod a szexet az első trimeszterben, akkor ne erőltessétek, de ne aggódj, ez az állapot nem tart sokáig. A férfi részéről ilyenkor a megértő támogatás és türelem szükséges.

 

177234194

Második felvonás

A második trimeszter során a kismamák kivirulnak. A rosszullétek elmúlnak, az kismama energiaszintje ismét a régi, viszont a pocak még nem akkora, hogy zavarjon a mozgásban. Sok várandós nő ilyenkor kifejezetten aktív szexuálisan, párjuk legnagyobb örömére, bár megjegyzendő, hogy vannak férfiak, akik annyira féltik kedvesüket és a babát, hogy még a szexet is kerülni szeretnék.

Végső stádium

A harmadik trimeszterben a pocak növekedése miatt egyre nehezebb a mozgás, ismét visszatér a fáradság és főleg első gyermek esetén, elkezd nőni a szüléstől való félelem. Sok nő a harmadik trimeszter során ismét nem kívánja annyira az együttléteket, mint korábban.

Ha azonban nem érzed magad kényelmetlenül, akkor nyugodtan lehet folytatni, ahol abbahagytátok, de a pocakra vigyázni kell és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat.

Sok pár aggódik a koraszülés miatt a terhesség vége felé. Az egészséges terhesség esetén ez nem okozhat problémát. Persze nem kötelező szeretkezni, ha pároddal úgy érzitek, hogy inkább mellőzitek a szexet, az is teljesen rendben van. A lényeg, hogy mindenképpen beszéljétek meg az érzéseiteket és félelmeiteket egymással.

 

492534313

Milyen típusú szex megengedett?

A fentiek figyelembe vétele mellett a hüvelyi szex nem okozhat semmilyen sérülést a babánál. Az anális szex szintén nem ártalmas, bár a terhesség önmagában is komoly mértékben segíti aranyér kialakulását. Az orális szex önmagában szintén nem okoz gondot, azonban ha a férfi valamilyen szájfertőzésben szenved, vagy valaha volt herpesze, akkor az orális szexet kerülni kell a terhesség teljes ideje alatt. Ha a szexhez egyébként szoktatok különböző segédeszközöket használni, ezeket a terhesség alatt érdemes mellőzni és ezen időre a szex hagyományos formáinál maradni.

Mikor kerüljük a szexet a terhesség alatt

Természetesen vannak esetek, amikor a terhesség alatt a szex nem javasolt, esetleg kifejezetten tilos. Az alábbi esetekben orvosod minden bizonnyal nem tanácsolja, vagy megtiltja a nemi életet:

– Az előző terhesség során a várandósság korai időszakában spontán vetélés történt
– Előzőleg terhességnél koraszülés fordult elő
– Megnövekedett a koraszülés esélye
– Hüvelyi fertőzés esetén
– A terhesség folyamán vérzés vagy hastáji fájdalom lép fel
– A magzatburok megrepedt, a magzatvíz szivárog
– Kerülni kell az orális örömszerzést az egész terhesség során, ha az apának valaha volt herpesze;

Hozzászólások