A szilva, avagy a ˝kék gyümölcscsoda˝

Sütve, főzve, nyersen, aszalva

2014/08/07

Talán nem túlzás azt mondani, hogy hazánk egyik legismertebb, legelterjedtebb gyümölcse, melynek rengeteg felhasználási módját ismerjük. A szilva fogyasztható nyersen gyümölcsként, illetve salátában, befőzve lekvárnak és befőttnek, süteménybe sütve, levesként elkészítve vagy aszalva. Végül, de nem utolsó sorban a lehullott, fogyasztásra már nem alkalmas gyümölcsből készül a nemzetközileg is ismert és elismert hungarikum: a szilvapálinka. Tehát a felhasználásának egész tárháza áll rendelkezésünkre. Azonban nem csupán élvezeti értéke van ennek a gyümölcsnek, hanem számtalan pozitív élettani hatása is.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Fantasztikus tulajdonsága és jótékony hatása miatt nevezik egyes területeken csodabogyónak.

A szilva remek vértisztító, csökkenti a koleszterint és a vérnyomást. Így a keringési rendszerre rendkívül jó hatással van. Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az agyműködésre és az idegrendszerre. A B-vitamin segíti az agy anyagcseréjét, mely felelős a gondolkodásért, és a megfelelő memória működésért. A vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is gazdag forrása a szilva.

A legközismertebb azonban az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása.  Mivel magas a ballasztanyag tartalma, rendkívüli módon salaktalanítja a beleket. Természetes gyógyszere a székrekedésnek, melyet képes teljesen megszüntetni.

Fogyókúrázóknak kimondottan ajánlható, mivel megköti a felesleges zsírt, még azelőtt, hogy a bélből felszívódna és felhalmozódna a kritikus női területeken (has, comb, derék). Azonban fontos megjegyezni, hogy az aszalt szilvának viszonylag magas a gyümölcscukor-tartalma. Elmondható még róla, hogy megszünteti a fáradtságot, és kiváló regeneráló hatású.

A belőle készített diétás lekvár remekül felhasználható a fogyókúra során elkészített ételekbe, mint a diétás palacsinta vagy piskóta.

A házi szilvalekvár receptje:

szilva2Hozzávalók:

  • 3 kg kimagozott szilva
  • ízlés szerint édesítő
  • 0,5 csomag őrölt fahéj
  • 5 szem szegfűszeg

 

Elkészítés:

A kimagozott szilvát leturmixoljuk (ettől gyorsabban elkészül a lekvár), feltesszük főni a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ha felfő, a rajta keletkezett habot leszedjük, majd lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. Ezután ízlés szerint édesítjük (édesítővel). Forrón üvegekbe öntjük, tetejére pici szalicilt teszünk, jól lezárjuk, és száraz dunsztba (pléd közé) rakjuk.

Ha kíváncsi vagy az őszibarack jótékony hatásaira is, kattints!

Hozzászólások