Szilveszteri babonák – mit szabad és mit nem

Jóslások, fogadalmak, szerencse-jelképek

2014/12/31

Szilveszterkor nem csupán új évnek nézünk elébe, hanem megannyi jóslatnak, jelképnek próbálunk megfelelni, nem is beszélve az újévi fogadalmakról. Összeszedtük nektek a legnépszerűbb szilveszteri babonákat.

Mit hoz a jövő?

Ilyenkor mindenki kíváncsi, hogyan alakul majd a következő éve. Régebben a lányok gombócokat főztek, hogy megtudják leendő férjük nevét.

Időjárás előrejelzés céljából pedig hagymakalendáriumot készítettek. A hagymát félbevágva rétegeire bontották, és sorba rakták, mind a 12-be egy csipetnyi sót szórtak. Mindegyik hagyma egy-egy hónap megfelelője volt. Amelyik héjdarabkában a só reggelre elolvadt, úgy gondolták, hogy az a hónap esős lesz.

Sokan pedig még ma is úgy tartják, az ekkor látott álmok előrevetítik a jövőt.

iStock_000053763638_Small

Újévi babonák

Az új év első napjához sok hiedelem kötődik. Segítségével következtethetünk az egész évre.
Számos háznál még ma is betartják, hogy elsőként férfinak kell átlépnie a küszöböt, ez ugyanis szerencsét hoz. Semmit se adjunk ki a házból, nehogy egész évben kimenjenek az értékek.

Ilyenkor nem szabad vitatkozni!

Régi babona, hogy ezen a napon a nők nem végezhettek házimunkát. Érdemes tehát ekkor is csupa jó dologra koncentrálni, hogy az év többi napja is hasonlóan teljen.

Tudja, hogy miért durrogtatunk petárdát, vagy koccintunk pezsgővel? Szilveszterkor számos szerencsét hozó jelképet használunk, de ezek közül is a legismertebb a kéményseprő, a négylevelű lóhere, a patkó, a lencse, és főleg a kunkori farkú malac.

A patkó és a lóhere kultusza a régi időkből ered, amikor az emberek úgy gondolták, az állatok vályújába tett patkó megóvja azokat a betegségektől. Azt gondolták, így kivédhetik a rossz szellemeket és a balszerencsét. A babona szerint az igazán hatásos patkó az, amit találnak.

Sok országban elterjedt a szilveszteri petárdázás is. Régen a zajkeltő szokások célja az ártó és a rontó erők távol tartása volt. Magyar tájegységeken ennek a célnak felel meg az éjféli harangozás.

Manapság sokan készítenek szerencse pogácsát vagy tortát is, melybe érmét sütnek. Aki megtalálja, annak nagy szerencséje lesz.

iStock_000054011744_Small (1)

Mit ehetsz és mit nem

Néhány táplálkozási tilalom is kapcsolódik ezekhez a napokhoz. Baromfit például inkább ne együnk, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ezzel szemben a malachús jó választás lehet, mert az kitúrja. A nyúl pedig elszalad az elmúlt év összes bajával. Babot, lencsét bátran ehetünk, ezek a gazdagságot szimbolizálják.

Fogadalom

Szilveszterkor sokan tesznek fogadalmakat. A karácsonyi dőzsölés után a legtöbben néhány kilótól szeretnének megválni, mások káros szenvedélyükről lemondani. Érdemes olyan elhatározásokat tenni, amelyeket legalább az újév első napjaiban betartunk.

Hozzászólások