Színészóriások gyászolják Sztankay Istvánt

Pécsi Ildikó szerint nagyokat bohóckodik majd a mennyekben

2014/09/14

Egyelőre jól vagyok, de nincs mit szépíteni a dolgon, hamarosan elmegyek – mondta halála előtt Sztankay István. Barátai, családja, tisztelői mégsem tudtak felkészülni elvesztésére- az egész szakma mély szomorúsággal gyászolja.

Pályatársai és közeli színész barátai kivételes emlékeket őriznek róla. Vicces, életvidám emberként emlegetik, aki mindenkit levett a lábáról sármos megjelenésével, csodálatosan mély hangjával- amikor a színházban volt, megváltozott a légkör, mindenki mosolygott körülötte.

Bodrogi Gyulával hosszú évtizedekig játszottak együtt

Bodrogi Gyula egészen fiatal kora óta ismerte Sztankay Istvánt, számtalan csodálatos darabban játszottak együtt, mint pl. a Hattyúdalban Práger Antallal, vagy a Villanegra románcára – Jól állt neki a színház, és mindig meg tudta magát értetni a nézőkkel. Nála nem volt olyan mondat, amit a közönség nem értett. Varázslatos, csodaszínész még most is, hiszen a televízióban és a filmekben bármikor újra láthatjuk, egyedül a színház megy tovább nélküle… – mesélte elcsukló hangon Bodrogi Gyula.

46812_sztankay-10-d00032BABe0c952113e63

Koncz Gábor megdöbbenve fogadta halálát

Sztankay neve és pályája hosszú évekre összeforrt a tizenkét éve elhunyt legendás színésznő, Schütz Ila nevével, akivel ötszáz alkalommal játszották a legendássá vált Jövőre, veled, ugyanitt című darabot, az 1968–71 között vetített tévésorozat Bors Mátéjaként pedig pillanatok alatt az ország kedvence lett.

kep.am

– Pistával rengeteget játszottunk együtt, és mindegyik örök emlék marad számomra – mondja a megrendült Koncz Gábor. – Sokat nevettünk a Bors forgatásain és a Madách színházban is gyakran szerepeltünk együtt. Számomra szinte felfoghatatlan, hogy nincs már köztünk, hiszen alig fél éve nősült negyedszerre, azt hittem, még évekig köztünk lesz, olyan reménytelien kezdte a házasságát. Azt sem tudtam, hogy kórházban van – sóhajtott Koncz.

Pécsi Ildikó szerint Bujtor István és Schütz Ila már régóta várják őt odafönt

Pécsi Ildikó meg van győződve róla, hogy kollégáival együtt nagy bulikat fognak csapni míg mi gyászoljuk őt – Papi családból származott, biztos vagyok benne, hogy nem tragédiaként gondolt arra, hogy eltávozik ebből az életből, hanem hogy a mennyországban találkozhat a korábban elhunyt kollégáival, és újra együtt nevethetnek – érzékenyült el Pécsi Ildikó, akinek számtalan emlékezetes pillanat él a szívében a Sztankayval közös munkákról.

– Csodálatos ember volt, fantasztikus humorral, aki még a sötét pillanatokat is rózsaszínűvé tudta varázsolni szellemességével. Sokat játszottunk együtt, olyan kolléga volt, akivel mindig öröm volt dolgozni – mondja a művésznő.

Törőcsik Mari életének egy szakaszát vitte magával a sírba

Törőcsik Mari Sztankaynak köszönheti, hogy színpadi színész lehetett. – A legfontosabb, ami hozzá köt az, hogy engem tíz évig nem fogadtak el színpadon, színpadi színészként. Aztán Iglódi István megrendezte a Varsói melódiát, és én itt egyszer csak hirtelen ezzel a szovjet darabbal berobbantam a színpadra.

kep.am (1)

Engem ez a darab a két Pistához köt, de mivel a rendező egyszer csak kilép az alkotói folyamatból, mi játszottuk Sztankayval. Vele kezdtem meg az első óriási belépésemet a színpadra. A személyében egy nagy színészt vesztettünk el, az életem egy szakasza – ismét – elmúlt vele.

forrás: Bors

Hozzászólások