Szociális értékek is kellennek a Húsvéthoz?

Szerintünk igen.

2016/03/26

A Húsvét, mint ünnep, a többihez hasonlóan sokaknak inkább már teher, mintsem pihenés és boldogság. De vajon mi lehet az oka?

Minden évben meglepődőm, amikor valaki felvilágosít, hogy mindjárt itt a húsvét. Sajnos évek óta már akkor sem tölt el különösebben a várakozás izgalma, mikor már tudom. Ezzel nem vagyok egyedül, a legtöbb hölgy ismerősöm a hosszú hétvégén kívül túl sok örömöt nem talál már ebben az ünnepben. Sokan évek alatt sem tudják feldolgozni a régen kapott pacsuli zuhatagokat, bor, pálinka és cigaretta szagú, bajszos és erősen középkorú bácsik puszijaival megkoronázva, amiket nem csak, hogy túl kellett élni, de még hálásnak is kellett miatta lennie a lányoknak. A srácoknak meg egy ideje csak azért fontos csak a húsvét, hogy az új iPhone-ra gyűjthessenek.

De lehetne ez az ünnep egy jó ünnep, vallástól függetlenül is! Hiszen a magyar szokások alapja az, hogy törődünk a barátainkkal, rokonainkkal, ismerőseinkkel. Meglátogatjuk őket, beszélgetünk velük. Ez az, amire meglátásom szerint szüksége lenne jelenleg Magyarországnak, hogy többet foglalkozzunk egymással, olcsó pacsuli és kötelező “gyerek-kenőpénz” nélkül. Tudom, nyálasan és klisésen hangzik elsőre, de amíg külföldön egy ruhabolti eladó több érdeklődést és közvetlenséget tanúsít felém egy alsógatya vásárlása során, mint a saját nagynéném az elmúlt 10 évben, addig félek, nincs mit tovább magyarázzak ezen.

Megoldásként annyit javasolnék, hogy ne nyűgként éljük meg ezt az egész hercehurcát. Ha nem akarunk hatmillió sütit sütni, ne süsünk. Egy csomag ropival, némi kedélyjavítóval és komoly társalgási szándékkal is várhatjuk a vendégeket. Aki ezek után nem jön többet, annak nem is kell, viszont baráti társaságokat összetartó, vagy teremtő ereje is lehetne ennek az érdekes szokásnak.

Kívánok mindenkinek szociális értékekben gazdag húsvéti ünnepeket, ezzel a képpel:

Hozzászólások