Szociopatával élsz? Nyisd ki a szemed és menekülj!

Így te is könnyen felismerheted környezetedben

2015/01/09

Sokszor nem tudjuk, hogy pontosan mi zajlik körülöttünk, és értetlenül állunk bizonyos helyzetek előtt, amikor úgy érezzük, mindent megtettünk párunkért, ismerősünkért, családtagjainkért, de ők mégis elégedetlenek. Ha szociopatával élsz, muszáj tisztán látnod, hogy ne válj áldozattá!

Nem is gondolnánk, milyen maradandó sérüléseket okozhatnak lelkileg az erkölcsi elmebetegségben szenvedő emberek. A szociopaták elsőre, sőt másodjára és sokadjára is szimpatikusnak tűnnek, hisz nem véletlen élnek köztünk, ezért nehéz őket felismerni.

Businessman runs from a big foot

Ezek az emberek remekül helyezkednek, így könnyen kerülhetnek vezető pozícióba. Mivel képesek lelkiismeret-furdalás nélkül kisebbségi érzést kelteni beosztottjaikban, alkalmazottjaikban, illetve közvetlen környezetükben, ezzel is másokat téve felelőssé mindenért, még a saját hibájukért is. Habár nem dolgoznak megfelelően, mégis mindig van kész válaszuk a felmerülő kérdésekre, amikkel könnyen megtévesztik azokat a feletteseket, vagy távolabbi ismerősöket, akikkel nincsenek kontaktban nap mint nap.

Társalgások alkalmával nem tudnak maximálisan koncentráni beszélgetőpartnerükre, elunják magukat és nem fektetnek kellő energiát a kapcsolat építésébe, fenntartásába. Amikor egy baráti társaság például szóvá teszi, a késéseket, be nem váltott ígéreteket, hirtelen látszólagos őszinteségükkel meggyőzik az embereket, de nagyon ritka, amikor elismerik saját hiányosságaikat vagy hibáikat. Rendkívül számítóak, és könnyen ébresztenek sajnálatot környezetükben, ha érdekük éppen úgy kívánja.

Ami még jellemző rájuk, hogy hajszolják a veszélyt, élvezik a rizikót, abszolút nincs félelemérzetük, olykor ijesztőek, ösztönösen és felelőtlenül viselkednek. Meggyőzően manipulálnak, így a párkapcsolatban rengeteg fájdalmat okoznak partnerüknek, akik kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Valójában nem képesek az érzelmi kötelékek kialakítására, és nem is képesek kimutatni, ha esetleg valamit éreznek. Partnereiket gyakran váltogatják, és a hűtlenség sem áll távol tőlük, hisz kiválóan hazudnak, így könnyedén meggyőzik párjukat arról, hogy ők mindent jól csinálnak.

iStock_000005977963_Medium

Ha már szorul a hurok, rendkívüli módon játsszák meg az áldozat szerepét is ezek a sérült lelkű emberek. Amennyiben egy férfi így tesz, a nők hajlamosak megsajnálni, és azonnal gondoskodni szeretnének róla, de cserébe nem kapnak semmit.

Azonban azt is tisztázni kell, hogy ők nem szándékosan gonoszak, egyszerűen csak nem képesek átélni és kifejezni az érzéseket, így az is lehet, hogy nekik fel sem tűnik, amikor megsértik a hozzájuk közel álló személyeket.

Hozzászólások