Ezeket használják az Iszlám Állam katonái

Szoftverek a terror árnyékában

2015/11/23

Valószínűleg minden szoftver- és alkalmazásfejlesztő rémálma, hogy az ő “gyermekével” visszaélve terrorcselekményeket hajt végre valaki. Pedig ha csak közvetetten is, néhány program bizony elősegíti az Iszlám Állam terjeszkedését. Ezeket gyűjtötte össze most a HVG.

 

Szerencsére az Iszlám Állam katonáinak java nem egy komputerzseni. A Bataclan ellen elkövetett terrortámadás során az egyik dzsihadista például a kukába dobta a telefonját, és a rendőröknek csupán csak sms-eit kellett elolvasniuk. Se titkosítás, se semmi. Ennek köszönhetően pedig gyorsan rá is találtak a terroristák párizsi búvóhelyére, ahol levadászták Abdelhamid Abaaoudot, aki a párizsi támadások kitervelője volt. Itt pedig megtalálták az ő telefonját is, ami szintén semmiféle védelemmel nem rendelkezett. Ez persze nem azt jelenti, hogy az Iszlám Állam semmit sem titkosít. A West Pont katonai akadémia 34 oldalas dokumentumot állított össze a terrorszervezet kiberbiztonsági előírásairól. 

Az Iszlám Állam kézikönyve böngészéshez a Tor-t ajánlja, operációs rendszernek a Tails-t (ezt használja Edward Snoweden is),  telefonálásra és üzenetküldésre a Signals a legjobb, de a Cryptocat chatprogram is a javaslatok közt szerepel. 

netbiztonság

A nagyobb programokat már csak hamis adatokkal és virtuális magánhálózaton, azaz VPN-en használják. Az pedig egyértelmű, hogy a fényképekhez, bejegyzésekhez kikapcsolják a GPS-koordinátás címkézést, hiszen ha nem tennék, valószínűleg elég hamar komoly gondok szakadnának a nyakukba. Meg néhány bomba.

Jan Jambon belga belügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a terroristák körében kedvelt a PlayStation 4 használata, de nem játékra. Ezen keresztül is képesek ugyanis egymással kommunikálni, és hát miért is hallgatnák ezt le a titkosszolgálatok?

Tény ami tény, az Iszlám Állam katonái nem hackermágusok. Ennek ellenére néhány jól képzett emberük még okozhat komoly gondokat ezen a vonalon is.
Hozzászólások