Szombaton is napos idő várható

18 fok is lehet

2015/03/21

Nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos, száraz idő várható, szombaton estefelé növekszik meg északnyugaton a felhőzet.

Kezdetben mérsékelt lesz a légmozgás, majd szombaton megélénkül, elsősorban a Dunántúlon többfelé meg is erősödik a déli, délnyugati szél, de az idő túlnyomóan napos marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2 és -3 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a Nyírségben egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 14 és 18 fok között valószínű.

ibolya

Az időjárás Európában

Nyugat-keleti tengellyel az Atlanti-óceán felől magasnyomás nyúlik be. A Germán-lengyel-alföldön, a Kárpát-medencében, a Kelet-európai-síkság déli vidékein jobbára napos az idő, csupán kisebb körzetekben növekszik meg a felhőzet. Ugyanakkor felhős idő a jellemző a Pireneusi-félsziget és a Fekete-tenger térségében, valamint a szárazföld északi, északkeleti részén, ahol ciklonális hatások érvényesülnek. Szinte Európa-szerte enyhébb az idő az átlagosnál, Dél-Franciaországban 21 fokot is mérnek, de Oroszország délnyugati vidékein a 13, 15 fok is átlag feletti maximumot jelent. A Fekete-tenger környezetében elhelyezkedő hideg örvény hatására Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában csupán 3 és 10 fok között változik a délutáni hőmérséklet, és 5 fok körüli maximum jellemzi a skandináv államokat is, a kontinensen jelenleg ott van a leghidegebb. Szombat estig a Kárpát-medence fölé azonban néhány fokkal enyhébb levegő áramlik, tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Hozzászólások