Szoptató anyák botránkoztatták meg a népet

Ismét nagy port kavart a nyilvános szoptatás

2016/09/08

A gyermekeiket nyilvánosan szoptató anyák mindig is megosztották a közvéleményt. Egy új fotósorozattal pedig egyenesen kiverték a biztosítékot.

A nyilvánosan szoptató anyákról minden embernek meg van a véleménye. Van aki ki is fejti azt embertársai előtt, van aki megmutatja és van akinek meg van az álláspontja róla, de hallgat, mert érzékeny téma. Úgy gondolom, hogy sokszor a gyermekeiket tápláló anyatigrisek is túlzásba esnek és az édesanyákat már-már bántalmazó ellentábor is.

Elsősorban lássuk a feltevést, miért is alakulhatott ki a nőkben ez az óriási vágy a nyilvános szoptatásra. Lehet egy kicsit erős kifejezés “vágynak” nevezni, hiszen egy édesanyának ez is a feladatai közé tartozik. Hogy közszemlére teszi azt avagy sem, a saját döntése. Évek óta egy olyan társadalomban élünk, ahol a szex központi téma. A női mellről és nemiszervről már nem a szaporodás jut eszébe az embereknek, hanem a szexualitás. Ez a jelenség elősegíti a nők tárgyiasítását, ami rövid időn belül elterjed és norma válik belőle. A hölgyek pedig ennek megakadályozásáért próbálnak tenni valamit. Mi is lehet erre a megoldás? Egy eszközük van, amivel vissza tudják fordítani ezt a folyamatot: a testük. Ebből pedig következik az utód szoptatása, mivel erre csak a nők képesek.

Egy amerikai edzőterem lánc készített egy kampányt ezzel kapcsolatban. A kampányfotózás alkalmával Lydia Hearts modell, ikreket szoptat egy nívós étteremben. A kép óriási felháborodást keltett az emberek körében. 

Kis idő elteltével az előbbi kampányon felbuzdulva Ivette Ivens szintén csinált egy fotósorozatot gyermekeküket tápláló anyákról. Célja gyönyörű képek készítése volt az édesanyák nőiességéről és a szoptatásról. A képeket narráció nélkül készítette, mert úgy érezte így még erősebb a mondanivalója a fotóknak. 

A szoptatás a legmélyebb és legintimebb dolog, ami baba és mama között létrejöhet. Tényleg ki kell ezt teregetni a nagy közönség elé? Természetesen szükség lehet bárhol és bármikor a csecsemő megetetésére, hiszen nem várható el egy nőtől, hogy a gyermek táplálkozási szokásaihoz igazítsa a mindennapjait. Azonban hála a XXI. Századi fejlettségnek, kényelmes, szép szoptatókendőket lehet vásárolni a bababoltokban. A legnagyobb gond, hogy nincsenek megfelelő helyek kialakítva erre a célra. Egy hölgy például egy olyan fotót töltött fel a Facebookra, ahol kénytelen volt kisbabáját egy mosdóban megetetni. 

 

Hozzászólások