Szörnyen elavult a magyarországi oktatás

Magyarországon évszázadok óta ugyanúgy oktatnak

2017/09/15

Habár engem már nem érint, mégis kimondhatom, hogy a magyar oktatási rendszer szörnyen elavult, és biztosan sokan egyet is fognak érteni velem! 

Cikkemet kezdhetem is a sokak által jól ismert Einstein bölcsességgel: “Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy milyenek a képességei a fára mászáshoz, abban a hitben élheti le az egész életét, hogy hülye.” Nos, ezt a két mondatot szerencsére egyre többen elismerik, azonban az oktatási rendszerben még mindig nem ez alapján tanítanak. Tegyük fel, adott egy fiatal, aki remek írói tehetséggel van megáldva, imádja az irodalmat, a nyelvtant és a történelmet, remekül is teljesít ezekben a tantárgyakban, ebben az irányban is tanulna tovább… miért kínozzák még mindig a térgeometriával, amiből jó esetben épphogy átcsúszik a vizsgákon? 

iskolas gyerek2

Nem a napi 6 órás tanítással van a probléma, hiszen az egyetemen még bőven vissza fogják sírni azt, hogy délután 2-kor végeztek… a fölösleges órákkal van a probléma. Természetesen egy alap oktatáson érdemes átesni még fizikából is, hogy legalább tudjuk mi az a gravitáció. De nem gondolom úgy, hogy (maradjunk az előző példánál) egy írónak tudnia kéne a létező összes fizikai képletet a-tól z-ig. 

Illetve amellett, hogy évszázadok óta ugyanazt az oktatási modellt követik az iskolák akad még egy talán ennél is nagypbb probléma. Hülyének nézik a gyerekeket. Személy szerint én is meghallgattam milliószor az iskolában, hogy mennyire ostobák leszünk, belőlünk nem lesz senki, magunknak tanulunk, de azért jó lenne ha kicsit több ésszel áldott volna meg minket az Isten és még sorolhatnám. Nem elég, hogy hatalmas nyomásnak vannak kitéve, van magánéletük, vannak problémáik, (amik a saját szintjükön óriásinak tűnnek) emellett a lelkükbe is tipornak! Ha hiszitek, ha nem sokan hosszú évek eltelte után is pszichológushoz járnak emiatt! 

Hogy mi a megoldás? Azt én nem tudom megmondani…de változtatni kell! 

Hozzászólások