Szórványosan zápor és zivatar várható

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 21 fok között alakul

2015/04/21

Napközben erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel, csak éjszaka csökken a felhőzet. Főként keleten várható szórványosan zápor, néhol zivatar. Az északi, északnyugati szél napközben többfelé megerősödik, a zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között valószínű, de főként a Dunától keletre a szélvédett, tartósabban derült tájakon többfelé talajmenti fagy, az Északi-középhegység völgyeiben -1, -2 fok is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 13 és 21 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb.

Funny toddler with umbrella playing in the rain

Kelet-Európa fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé gyakran erősen felhős az ég, több helyen esik az eső, záporeső, az északabbi területeken havazik. Ugyanakkor a Brit-szigetek fölötti középponttal egy hatalmas méretű anticiklon alakítja Nyugat-, illetve Közép-Európa időjárását. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, több felhő csak a magasnyomás keleti és déli peremén van, ahol elszórtan zápor, északon hózápor is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon és keleten általában 10 fok alatt alakul, de a Barents-tenger térségében -1, -2 fokot is mérnek. Ennél enyhébb az idő a középső és a nyugati tájakon, ahol a csúcshőmérséklet 11 és 19 fok között változik. A legmelegebb a Földközi-tenger medencéjében van, itt a délutáni órákra többfelé 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé továbbra is hűvös, többnyire száraz léghullámok érkeznek, lényeges időjárás-változás nem valószínű.

Hozzászólások