Sztárok, akik citromba haraptak

Jó ügy érdekében tették

2015/04/24

Ha valakinek még nem lenne elege a kihívásokból, akkor itt egy újabb megoldandó feladat: harapj citromba! Természetesen nem szeretnénk a dolog jelentőségét elodázni, hiszen az új felhívás egy nemes ügy érdekében történt! Már most rengeteg ismert sztár csatlakozott a kezdeményezéshez.

A lavinát Yolanda Foster indította el, akinek neve kevésbé ismert itthon, azonban a tengerentúlon sokakat képes volt mozgósítani. A hölgy egyébként modell és tévés személyiség, a The Real Houswives of Beverly Hills című sorozat sztárja, és nem mellesleg az ismert modell, Gigi Hadid édesanyja. A színésznőnél 2012-ben Lyme-kórt diagnosztizáltak, ő pedig azóta is aktívan részt vesz a betegség kampányaiban, küzd a megelőzésért és gyógyulásért, valamint minél több fronton segít a hozzá hasonló betegeknek.

yolanda
Yolanda Foster férjével

Nem ő az egyetlen ismert ember, aki Lyme-kóros lett. Avrile Lavigne énekesnő sokáig titkolta a betegségét, még férjének, a Nickelback frontemberének, Chad Kroegernek is megtiltotta, hogy beszéljen a dologról. Később elmondta, hogy mekkora fájdalommal járt neki a baj, néha az lábán is alig bírt megállni. Azt mondta olyan volt, mintha a betegség kiszívta volna minden életerejét.

Ehhez kapcsolódik a legújabb kihívás, ami a #LymeDiseaseChallange nevet kapta. Az új mozgalom ötletesen a lime szóra asszociál, a résztvevőknek az a dolguk, hogy harapjanak bele egy zöld citromba és úgy fényképezzék le magukat. Így szeretnék felhívni a figyelmet a Lyme-kórban szenvedőkre, a betegség megelőzésére és gyógyítására.

A kezdeményezés egyúttal arra is kéri a résztvevőket, hogy adományozzanak 10 dollárt a Nemzetközi Lyme Betegek Egyesületének, de aki nem fogadja el a kihívást, annak ez 100 dollárjába kerülhet.

Gigi Hadid modell
Gigi Hadid modell

Tudtad-e?

A Lyme-kór okozója a kullancs. A tudomány jelenlegi állása szerint jó eséllyel gyógyítható, a tünetei főleg a fáradékonyság, étvágytalanság, görcsök, de felléphet szívritmuszavar és agyhártyagyulladás is. A csípés helyén kokárdaszerű bőrpír jelentkezik, ami elérheti az 50-100 milliméteres átmérőt is. Vannak, akiknél a betegség annyira enyhe tüneteket okoz, hogy orvoshoz sem fordulnak miatta. Viszont náluk krónikussá válhat. A szövődményeket okozó krónikus betegségek esetén a teljes gyógyulás esélye jóval alacsonyabb, de kezelhető.


Ahogyan egykoron az #IceBucketChallenge is nagy port kavart, úgy vélhetően ennek a mozgalomnak is lesznek eredményei. Mint ismeretes, az a kihívás is egy betegség kapcsán indult világ körüli útjára, az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű végzetes bénulással járó betegségben szenvedőket segítő ALS Association támogatására hívta fel a figyelmet. Bár sokan figyelmen kívül hagyták a nemes célt, és mindössze egy jó poénnak gondolták, az biztos, hogy rengeteg embert ért el a közösségi oldalakon a jeges vödrös hullám.

lisarinna
Lisa Rinna

Aki tehát úgy érzi, hogy szeretne csatlakozni a legújabb kezdeményezéshez, az használja a fent említett hastaget, és álljon be olyan sztárok sorába, mint Gigi Hadid, Lisa Rinna, vagy Kyle Richards.

Hozzászólások