Szükségállapotot hirdettek a hóvihar miatt

Már emberi életet is követelt a felkészületlenség

2016/01/22

Az Egyesült Államok keleti partjára az utóbbi évtizedek legnagyobb hóvihara csapott le, ezért 4500 pénteki és szombati járatot töröltek. A hóvihart erős szél és tornádó súlyosbítja.

received_2491012060986581

Körülbelül 75 millió ember áll a csütörtök  óta fenyegető hatalmas vihar útjában, és 21 megyében már ki is hirdették a szükségállapotot.  Az ország néhány nagyobb lakosságú városa szinte megfagyott, a helyzetet pedig öböl közeli tornádók tetézhetik. A szél körülbelül 96 km/h órával tombol, ami a part mentén áradásokat is okozhat, ráadásul nagy mennyiségű csapadékot hozhat magával. A CNN meteorológusa egyes helyeken több mint fél méternyi havat jósol. Az óriási viharról a NASA műholdas képeket készített:

Eddig Washington kapta a legtöbbet, így Barack Obama csak autókonvojjal tudott eljutni a Fehér Házhoz. Péntek délutántól szombat estig akár 30 centiméter hó is hullhat a fővárosra. A hirtelen érkező havazás már akkor dugókat okozott, amikor csak 2-3 centi esett. Az eljegesedett utakon órákat várakoztak az autók, egyesek a helyszíneken hagyták járműveiket, hogy gyalog menjenek haza, így még nagyobb torlódás alakult ki. Virginai államban 767 balesett volt, egy ember pedig életét vesztette, mikor elütötte egy hókotró. A bepánikolt lakosok kifosztották a boltokat, hogy élelmiszerekkel és melegebb téli ruházattal szerelkezzenek fel.

A világ másik végén, Kínában szintén ítéletidő tombol, egyes térségekben például -45 fokot mértek. Itt videók is készültek arról, ahogyan a forró víz vagy egy szappanbuborék pillanatok alatt megfagy, a gyümölcsök pedig olyan keményre jegesedtek, hogy akár szöget is be tudnak verni velük:

 

Hozzászólások