Tablettára cserélhetjük a tankönyveket?

30 éven belül itt a nyelvtanuló tabletta?

2014/10/09
Tablettára cserélhetjük a tankönyveket? 

Megdöbbentő eredményre jutott egy amerikai kutató intézet, amely ha igaz, akkor mintegy 30 éven belül lehetőség nyílik arra, hogy a szervezetbe juttassunk bármilyen információt vagy tudásanyagot tabletták segítségével. Akár nyelvet is lehet tanulni majd ezzel a módszerrel.

Lehet, hogy 30 éven belül itt a nyelvtanuló tabletta?

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatója, Nicholas Negroponte szerint bármilyen tudásanyagot a magunkévá tudunk majd tenni, úgy, hogy egy tablettát beveszünk. A módszer nagyjából harminc év múlva lesz elérhető. Az információ a gyomorból a véráramba, majd az agyba kerül, így különösebb erőfeszítés nélkül tanulhatunk meg bármit.

A különböző ismeretanyagok elsajátítására különféle tabletták lesznek majd, némelyik tabletta tartalmazná akár az angol nyelv ismeretanyagát, egy másik akár az angol irodalom teljes tudástárát.

Megdöbbentőek ezek a hírek, de a Harvard Egyetem kutatóinak már tavaly sikerült kémiai szerekkel az agy tanulási képességeit úgy fokozni, hogy például az abszolút hallás is tanulható vált. Sok ismert tudós erősítette meg Negroponte állítását.

A kutató nem ismeretlen a tudományos világban, ő volt az, aki már 1984-ben megjósolta, hogy a számítógépes egeret hamarosan felváltja egyszerűen az, hogy a mutatóujjunkat használjuk. És bizony így lett, az összes érintő képernyős eszköz ma már ezen az elven működik.

1995-ben az az ötlete támadt, hogy miért ne lehetne az újságokat és magazinokat online olvasni a képernyőn. Akkor szintén mindenki nevetségesnek tartotta az ötletet, ám mára ez is természetes.

Negroponte szerint sok olyan „jóslata” volt, amit akkor nevetségesnek hittek, de a világ végül is afelé haladt; ha a mostani jóslata is beválik, akkor elfelejthetjük a könyveket és a tantermeket.

461851939

Addig is tanulhatunk alvás közben nyelveket, svájci pszichológusok bebizonyították, hogy alvás közben sokkal hatékonyabb a nyelvtanulás. A Cerebral Cortex by the Swiss National Science Foundation tudományos folyóiratban publikált kutatási eredményeik szerint az újonnan tanult idegen szókincs alvás közben is rögzül a memóriában.

Felkértek  60 német diákot, hogy este 10-kor kezdjenek el addig soha nem látott holland szavakat tanulni. A csoport felét elengedték aludni, és alvás közben hallgattatták velük az új szavakat,  a csoport másik felének ébren kellett ugyanezt tennie. Az alvókat éjjel kettőkor felébresztették, és mind a 60 diákot tesztelték, mennyire tudják lefordítani az új szavakat. Az eredmény az volt, hogy akik álmukban hallgatták a szavakat, sikeresebben le tudták fordítani azokat, mint az ébren lévők.

A tanulmány kitért arra is, hogy az ébren lévők egyszerűen azért teljesítettek rosszabbul, mert kialvatlanok voltak. (forrás: gyorsfordítás.hu)

Hozzászólások