Tárlatvezető robotok a Tate Britain múzeumban

Elegáns gépemberek kísérték a látogatókat

2014/09/12

Néhány éjszakára a robotok vették át a látogatók vezetését a neves londoni múzeumban, a Tate Britainben.  Az éjjeli tárlatvezetéseket ugyanis négy, a legmodernebb technológiával felruházott gépember végezte. 

Az After Dark-program a The Workers nevű tervezőstúdió ötlete volt, akik elnyerték a Tate által meghirdettet pályázatot, amelynek célja az volt, hogy a modern technológia eszközeivel hozzák közelebb a művészetet az emberekhez.

robot
Fotó: wired.com

A Tate a Workers-t összehozta az űrtechnológiában vezető brit RAL Space-szel, akik már jártasak voltak robotgyártás terén, a Workers pedig igyekezett minél több antropomorf tulajdonsággal felruházni a gépeket: világító szemet és bólogatásra alkalmas nyakat terveztek nekik.

Jane Burton, a Tate Media kreatív igazgatója szerint az elegáns robotok nagyszerűek, ám a múzeumnak szem előtt kellett tartania biztonsági szempontokat is. Mivel attól tartottak, hogy a robotok nekimennek majd a kiállított műkincseknek és kárt tesznek bennük, olyan érzékelőkkel látták el őket, amik folyamatosan jelet bocsájtanak ki, így becsülve fel a közelben lévő tárgyak távolságát.

Fotó: wired.com
Fotó: wired.com
Hozzászólások