Tatár beefsteak recept

Gyorsan edd, mert hamar elfogy!

2016/05/10

Sosem értettem, hogy lehet úgy leélni egy életet, hogy valaki nem szereti a tatár beefsteaket. De persze minél kevesebben eszitek meg, annál több jut nekem!

Érdekes megítélése van hazánkban a nyers húsok fogyasztásának. Sokan a steaket is jól átsütve szeretik, vagy max. közepesen, az angolos változatot kevesen. Halat is kevesen esznek nyersen, kivétel talán a sushi. Viszont van egy étel, ami szélesebb körben népszerű, ez pedig a tatár beefsteak. Ez az étel a tatárokról kapta a nevét, mert a legenda szerint ők a nyereg alatt puhították a húst és azért ették nyersen, mert a hadjáratok alatt nem volt idejük megállni megfőzni. Már a 13. században is vannak írásos nyomai ennek az ételnek, de valójában a 19. században terjedt el oroszok és németek által.

Sokféle ízesítés lehetséges, de az alapja a darált bél- vagy hátszín. Vannak receptek, ahol apróra vágják a húst, de szerintem a darálva jobb.

Nézzük azt a receptet, ahogy én csinálom!

Hozzávalók:

* 50 dkg tisztított bélszín (ha egy teljes bélszínt vettünk, akkor a vékonyabb részét használjuk erre az ételre, a vastagabból süssünk steaket)

* 2 ek étolaj

* 1 kisebb fej lilahagyma

* 1 kk fűszerpaprika

* 2 kk mustár

* 3 kk ketchup

* 1 kk Worcestershire szósz

* 1 tojás sárgája

* só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

* A bélszínt kisebb darabokra vágom, majd borsozom és az olajjal összeforgatom

* Egymás után 3x apró lyukú darálón ledarálom, a lényeg hogy minél pépesebb legyen

* A lilahagymát apróra vágom és a húshoz adom, majd beleteszem a többi összetevőt is

* Jó alaposan összedolgozom, hogy egységes, krémes állagot kapjak

* Fóliával letakarom, úgy, hogy a fólia közvetlen a húsra simuljon rá. Ez azért fontos, mert a hűtőben így nem veszti el az színét.

* Minimum 2 órát pihentetjük, de ha lehet, egy éjszakát is hagyjuk a hűtőben.

Pirítósra kenve tálaljuk, jól megy mellé a lila hagyma, vagy a friss zöldsaláta.

Jó étvágyat!

Hozzászólások