Te is továbbadod a karácsonyi ajándékod?

Nem vagy vele egyedül, szinte mindenki

2015/11/13

Nincs annál kínosabb, mint amikor olyan ajándékot kap az ember, amiről már a kicsomagolás pillanatában tudja, hogy semmi szüksége nem lesz rá. Ilyenkor jön egy erőltetett őszinte mosoly és az első gondolat, hogy kinek fogja ezt átpasszolni. Ismerős, ugye?

Piperecuccok, zoknik, kesztyűk és egyéb apróságok kínálják magukat a polcok sorain megvásárlásra, hogy a későn gondolkozók és érkezők még tudjanak válogatni az értéktelenebbnél értéktelenebb, de gyorsan beszerezhető ajándékok között.

Állj meg egy pillanatra és gondolkozz el! Ugye a lelked legmélyén te is tudod, hogy ez mind csak egy vészmegoldás, és tulajdonképpen vagy nem is annyira érdekel az, akinek szánod, vagy eleve a hátad közepére sem kívánod a karácsonyi készülődést? Semmi gond ezzel, sokan vagyunk így vele, de akkor már mégis jobb, ha egy kicsit a személyességre törekszel. Hiszen lássuk be, senki sem tör kitörő üdvrivalgásba, amikor kibontja a csíkos pamutzoknit, amit komoly műgonddal szereztek be neki az első útba eső fehérneműüzletben. Persze léteznek kivétlek, ilyen, amikor az illető maga kéri ezt a csecsebecsét, de ez a ritkábbik eset.

karacsony2

A legújabb közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy az emberek minimum fele – egészen pontosan az 52 százalékuk – továbbadja a kapott karácsonyi ajándékot. Amúgy még közöttük is nagyobb százalékban akadnak nő, akik átpasszolják a kéretlen, vagy éppen szükségtelen csomagot, azért férfiak is vannak bőven, akik túladnak egy-egy nem kívánt ajándékot. Az igazán meglepő mégis az, hogy a húsz év alatti fiatalok a legnagyobb ajándékkereskedők, ők egyrészt könnyebben meg is szabadulnak ezektől a holmiktól, másrészt jóval nagyobb mennyiségben kapnak mindenféle lomot a szélesebb családtól, tehát bőven akad átfedés is a piros pöttyös és kék csíkos zoknik között.

Az ugye mindenkinek nyilvánvaló, hogy 8-ból 10 ember általában nem adja vissza az ajándékot, még ha nem is örül neki kifejezetten – a nők ebből a szempontból körültekintőbbek, de az ok nemes egyszerűséggel csak annyi, hogy senki sem akarja megbántani a másikat.

karacsony (2)

A pasiknál 4-ből 1 viszont nem annyira tapintatos, ők már bátrabban kimondják, ha valami nem tetszik és azt szeretnék, ha kicserélnék az ajándékot. Ilyenkor lehet esetleg méretre, illatra, vagy duplikálásra fogni a dolgot, ez még mindig humánusabb megoldás, mint a nemtetszés kinyilvánítása.

Ha mégis a biztosra utazol, akkor érdemes már jó előre gondolkoznod azon, hogy kit mivel szeretnél meglepni a karácsonyi ajándékozás során. Ilyenkor nagyon jó választás, ha valami saját készítésű apróságot adsz, vagy egyszerűen előtérbe kerül az együttlét szépsége, és a találkozás örömén, a hangulaton van a hangsúly, nem pedig azon, hogy ki tudott többet költeni a másikra. Ez nem verseny, ez szeretetteljes, meghitt pillanat.

Hozzászólások