Te kis mazsola, te!

Szaloncukor ínyenceknek

2015/12/14

Kétféle ember létezik: aki szereti a mazsolát és aki nem. Ez az édességrecept most az előbbi csomagnak kedvez, mert hiszen nincs karácsony Kevin és szaloncukor nélkül, de mi ebbe is tettünk egy kis csavart! A mazsola adja a fadísz alapját, az összes többi összetevő pedig felhatalmaz arra, hogy még a legádázabb fogyókúrázó is kicsomagoljon néhány szemet.

Kezdetben volt a zselés. Ennyi. Nem sok évet tudnék életem idusáról felemlegetni, amikor ne valamilyen piros-kék-arany csomagolású szaloncukrot láttam volna a fán díszelegni. Pedig ez az ünnepi édesség már az 1800-as évektől ostromolja és uralja a karácsonyi időszakot, Jókai tulajdonképpen már ekkortól “szalonczukedli”-ként állít emléket a különböző ízesítésű csokoládés desszertnek. Ekkor még jellemzően cukorkákat, csokiba mártott aszalt gyümölcsöket csomagoltak be a zörgős papírba, később kezdték el külön is a gyártását a legnagyobb cukrászatok, majd fokozatosan teret hódított magának a háziasszonyok konyhájában. Azóta pedig már nem létezik olyan ízesítés, amit ne találnánk meg a roskadozó polcokon.

Group of bonbons stacked on tablecloth fabric with colorfull bac

Ha te is szeretnél otthon bíbelődni ezzel az ínycsiklandó édességgel, akkor most elhoztunk neked egy nagyon egyszerű megoldást, ami ráadásul még a diétádba is belefér, hiszen nincsen benne liszt, se hozzáadott cukor, van benne viszont sok mazsola, narancshéj és dió. A receptet az Apróséf oldalán találtuk, amihez ráadásul még egy videó is tartozik, úgyhogy ennél könnyebb dolgod sose legyen! Vágjunk is bele!

Hozzávalók:

  • 50 g darált diót
  • 25 g kókuszreszelék
  • 125 g mazsola
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 ek. narancslé
  • 1 tk. őrölt kardamon / fahéj
  • étcsokoládés

Elkészítés:

A mazsolákat válogasd ki – úgy bizony, ahogy gyerekként a nagyinál láttad – és áztasd langyos vízbe. Öntsd egy tálba a darált diót, kókuszreszeléket és a fűszereket, reszeld rá a narancs héját. A mazsolát egy botmixer segítségével turmixold össze – ezt a képet jobb, ha nem raktározod el, mert tény, hogy nem a legszebb látvány, de legalább finom a végeredmény. A kétféle masszát öntsd össze, és alaposan gyúrd át, hogy homogén keveréket kapj belőle. Ezután nincs más dolgod, mint apró szaloncukrokat formázni belőle. Az étcsokoládét olvaszd meg vizes gőz felett és egy villa segítségével mártogasd bele egyesével a szaloncukrokat. Egy papírral kibélelt tálcára helyezd rá egyesével az édességeket és hagyd, hogy a csokoládé megkössön az ínycsiklandó finomságon.

A csomagolást már rád bízzuk, de azért nem árt, ha tudod, hogy érdemes karácsony napján elkészíteni, nehogy elfogyjon az összes, mielőtt a fára kerülne.

Hozzászólások