Te láttad már a debreceni teknős bébiket?

2020/01/15

Nagyon cuki teknős babák keltek ki a debreceni állatkertben. Ha még nem láttad őket, akkor a héten nem láttál semmit!

Huszonnégy kis sarkantyús teknős látott napvilágot az elmúlt két hónapban a debreceni állatkertben – melyről az intézmény igazgatója számolt be az MTI-nek. Nagy Gergely Sándor elmesélte, hogy tavaly augusztus végén rakták le tojásaikat, rendszeresen szaporodó sarkantyús teknőseik. A tojáskák november 23-tól folyamatosan kelnek ki, mostanra már 24-en vannak a teki tesók.

A bébikkel most összesen 30-ra nőtt a debreceni állomány egyedszáma. Az állatok eredeti élőhelye az afrikai Szahara és a Száhel-övezet. A Centrochelys sulcata-ként is emlegetett állatok elérhetik akár a 83 centiméteres páncélhosszt és a 36-105 kilogrammos testtömeget. Ezzel ez a faj a világ harmadik legnagyobb termetű szárazföldi teknőse. Nevét a hátsó lábán lévő sarkantyúszerű kinövéseknek köszönheti.
Sajnos veszélyeztetett faj, az elsivatagosodásnak, a túlzott legeltetés miatti élőhelypusztulásnak, és az illegális kereskedelemnek köszönhetően. Jelenleg a sebezhető besorolást kapta meg a Természetvédelmi Világszövetség – IUCN – kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.
Csinos kis mérete miatt imádják tartani Európában és Észak-Amerikában is hobbiállatként, ám a vadon élő egyedek üzleti célú befogását és exportját tiltja a washingtoni egyezmény, a CITES.

 

Borítókép: facebook.com/zoodebrecen

Hozzászólások