Te mennyi műanyagot eszel?

2019/09/05

Egy hét leforgása alatt úgy 5 gramm mikroműanyag kerül egy átlag ember szervezetébe. Ez nagyjából egy bankkártya súlyának felel meg – tette közzé az Egészségügyi Világszervezet, (WWF). Új kampányukkal arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy a mikroműanyagokat lényegében lehetetlenné vált kikerülni.

Mikroműanyag minden olyan műanyagdarab, mely 5 milliméternél kisebb. A legtöbb ilyen műanyag persze nem fél centi körül mozog, hanem olyan parányi, hogy szemmel nem is látható. Nem pánik keltésből és megrögzött környezetvédelembőlhangoztatják, hogy ezek az anyagok ott vannak a vízben, az élelmiszerekben és még a levegőben is.

A WWF megbízta a Newcastle-i Egyetemet, hogy ötven kutatás eredményeiből készítsen egy tanulmányt a témában. Ennek során kiderült, hogy egy átlagos életmódot folytató ember hetente úgy 2000 mikroműanyag-darabot fogyaszt el. Ez azt jelenti, hogy szépen megeszünk heti egy bankkártyát. Havi szinten ez már 21, évente pedig 250 gramm mikroműanyagot jelent. Ehhez még csak nem is kell olyan életmódot folytatni, elég csupán enni, inni és levegőt venni.

 

A WWF tesztjéből most megtudhatod, hogy te mennyi mikroműanyagot eszel. A sörben literenként 4-200 darab, a só kilójában 20-600, a kagylóban grammonként 0,2-5, a csapvízben literenként 10-500, de a palackozott vizekben lehet több ezer mikroműanyag-darab is.

Hozzászólások