Te nem akarsz majd szexelni ötvenen túl?

Még mindig tabu az időskori szexualitás?

2015/06/18

Vajon miért gondoljuk úgy, hogy egy bizonyos kor után már nem illendő szexelni? Ötvenen túl tényleg kihunynak a fények és nincs már romantika, szenvedély és testi örömök férfi és nő között?

Az időskori szexualitás mind a mai napig tabunak számít, pedig ennek nem szabadna így lennie. Férfi és nő nem szűnik meg annak lenni, csak mert átlépte az ötödik x-et. És lehet, hogy nem az ötödiken, hanem majd csak a hatodik túl, de biztos, hogy egy idő után szégyellni valóvá válik a testi örömök megélése, főleg arról beszélni. Pedig dehogy van ez így jól! Attól, mert mennek előre az évek egy dolgot nem szabad elfelejtened: emberi minőséged nem vész a feledés homályába, egyszerűen csak kicsit átalakul. Ha pedig képes vagy alkalmazkodni ehhez az alakuláshoz, akkor a szexről sem kell lemondanod egy bizonyos kor után.

A szex örömforrás, igazi boldogsághormon, két ember csodálatos egymásra találása. Ha a mostani fejeddel gondolkozol, teljesen elképzelhetetlennek tartod, hogy kívánnád a szexet pár tíz év múlva? És ha még így is lenne, akkor szerinted nem kéne ennek másképpen lennie?

Szex hetvenen túl

Korda György és Balázs Klári legendás szerelme és házassága sokak számára példaértékű lehet a mai kor gyermekeinek. A pár őszintén vall a hot! magazinban magánéletük ezen intim részéről. Korda Györgyöt saját bevallása szerint még mindig tűzbe hozza felesége. “Bevallom őszintén, a házasságunk elején volt olyan hét, amikor ki sem jöttünk a hálószobából. Ha azonban ezt most, 76 évesen mondanám, akkor az emberek kinevetnének. Szerintem egy nő 80 éves korában is nő minden tekintetben viszont egy férfi ebben a korban már csak igyekszik, hogy férfi maradjon” – mondja nevetve az énekes, aki elmondja azt is, házasságuk harminc éve alatt felesége egy cseppet sem veszített nőiességéből. “Úgy tekintünk erre a házasságra, mint egy szövetségre. Ha nem tudom megfogni a kezét, a lábát, valamijét, nem tudok elaludni.”

balazsklarieskordagyorgy

A szexualitás nem hal ki az emberből egy bizonyos kor után, csak némileg több odafigyelést és törődést igényel. Mind a folyamat, mind a másik fél, de tulajdonképpen önmagunk is. A kérdésről Hevesi Kriszta szexuálpszichológust kérdeztük:

“A szexualitás születésünktől halálunkig meghatároz minket, sőt már az embrió korban is állapítottak meg erekcióra utaló eredményeket bizonyos vizsgálatok. Tehát egyértelműen kimondható, hogy a szex rendkívül mélyen gyökerezik bennünk. A nemi szervünk az egyik legérzékenyebb testrészünk, hiszen itt rengeteg idegvégződés található. Ezek érzékenysége ugyan változik az idő előrehaladtával, de nem szűnik meg. Az idősebb korosztály szexuális aktivitása sokkal inkább múlik kulturális és gyakorlati kérdéseken, mint biológiából eredően” – mondja a szakember.

Hevesi Kriszta elmondta, hogy bizony nemcsak, hogy tudunk szexelni, de kell is, ebben a korban. “Kétféle vízválasztó jelentkezik ebben az időszakban. Egyrészt a női menopauza, ami nagyon komolyan befolyásolja a nők hormonális szintjét. Ezen a ponton fontos megjegyeznem, hogy a rendszeres és elégedett szexuális élet képes kitolni a menopauza kezdetének idejét, sőt enyhébbé válnak annak tünetei az aktív nemi élet hatására. Ezeknél a nőknél pedig kevésbé jelentkeznek depresszív tünetek, és továbbra is kívánatosnak, vonzónak érezheti magát a nő, ami szintén nem elhanyagolható tényező. A másik vízválasztó az ingerküszöb kitolódása. Mivel emelkedik ez a szint, fontos tudni, hogy sokkal több meghittségre, intimitásra, simogatásra és érintésre van szükség, mint előtte. Férfiak és nők esetében egyaránt. Ez egy természetes fejlődési folyamat, el kell fogadni és tudni kell kezelni, hogy kiegyensúlyozott és harmonikus szexuális élet legyen a párok között egy bizonyos kor után” – magyarázza a pszichológus.

szex2

Nem szabad tehát elhanyagolni sem saját magunkat, sem a másik felet. Mivel serdülőkorban sokkal érzékenyebbek vagyunk, érthető, hogy minden könnyebben megy. Ahogy idősödünk, egyre több változáson megy keresztül a testünk, változik az önértékelésünk, már kevésbé figyelünk oda magunkra, és a legrosszabb, hogy azt hisszük, ez így rendben is van. Pedig ahogy Hevesi Kriszta is elmondja, nem azon múlik, hogy képesek vagyunk-e szexelni, hogy a test alkalmas-e rá, hanem az odafigyelésen és a törődésen.

Nagyon fontos és egyáltalán nem figyelmen kívül hagyható tényező a kultúra. Sokan úgy nőnek fel, hogy azt gondolják, a szülei már biztosan nem élnek szexuális életet. Így amikor ők is abba a korba érnek, ahol egykor szülei voltak, már automatikusan leszoknak a szexről, mondván, hogy ilyenkor már nem szabad. De miért is ne lehetne? Ki mondja, hogy a házasélet megszűnik ötven fölött? Hiszen akkor lehet csak igazán belelendülni! Már nem kell foglalkozni a fogamzás és utódlás kérdésével, hanem szabadon, önfeledten lehet átélni a testi örömöket. Sok nő – és férfi – ilyenkor képes csak igazán megélni saját magát a szexben.

És kérlek, ne legyél zavarban attól, hogy a szexuális életed minősége változik, jó esetben kifejezetten jó irányba! Míg a kezdeti, aktívabb időkben inkább férfias, maszkulin szexről beszélhetünk – férfi dominancia, aktivitás és irányítás -, addig később előtérbe kerül az ún. női típusú szex, ahol előtérbe kerül a gyengédség, hosszabb petting és előjáték.

Az erekciós és nedvesedés folyamata tehát idősebb korban ezen összetevők függvényévé válik, de a szex egyáltalán nem egy olyan dolog, amit bizonyos kor után el kéne hagynunk. Pláne nem elfelejteni.

Hozzászólások