Téged is fenyeget a Hold-nátha?

2019/10/24

A Holdra szállás 50. évfordulójának alkalmából kis időre úgy néz ki, hogy a Föld a Hold körül forog – ha bolgyónk nem is, a lakosai mindenképpen. Az egyik legnagyobb téma pedig a Hold-nátha, amiről kinyomoztuk, hogy veszélyeztetheti-e olvasóinkat vagy sem. Mielőtt azonban tisztáznánk a kérdést, jöjjön pár érdekesség, amit tuti nem tudtál még a Holdra szállásról.

Az első fotót a világűrből a Fölről egy automatika készítette 1946 október 24-én (a lenti kép). Az új-mexikói White Sands Missile Range-ről lőtték fel a rakétát, melyre kamerát erősítettek, hogy aztán lekapják 105 kilométeres magasságból bolygónkat.


© NASA

 

Biztos, hogy hallottál már Lajkáról és a többi kutyáról, valamint az űrmakikról is, akik jártak már különböző kísérletek keretében a Holdon, de tuti nem tudtad, hogy teknősbékák is jártak már sikeres Hold-misszión.

A Holdra szállást sokan próbálták megszervezettnek beállítani a fotókon az árnyékok jellege miatt, a háttérben a képeken a csillagok hiánya miatt és a lengő zászló miatt is. Akárhogy is szeretnék tagadni, az esemény megtörtént és azt is tudjuk, hogy Neil Armstrong eredeti zászlajáról ez az utolsó olyan kép, amin áll, mert hogy elinduláskor a holdkomp szépen feldöntötte a frissen kifeszített zászlót.

© NASA

A legtöbb Apollo-küldetés nagyjából zökkenőmentesen zajlott, egyedül az Apollo 13 legénységének gyűlt meg a baja a technikával. Egy váratlanul felrobbanó alkatrész miatt ugyanis, nem, hogy a Holdra szálllás nem jött össze, de az is kérdéses volt, hogy az asztronauták képesek lesznek-e visszajutni a bolygóra. Végül néhány drámai nap után, az irányítóközpontban dolgozók megfeszített munkájának köszönhetően, ha kissé nyúzottan is, de visszaértek a Földre.

A Hold porának más a szaga, mint a közönséges földi pornak. Puskaporra emlékeztető szag van a Holdon, melyen Neil Armstrong úgy jellemzett, hogy nedves hamu illat.

Nyilván azt sem tudtad, hogy az űrből Amerikába érkező asztronautáknak vámhivatali engedélyt kell szerezni a behozott rakományra. Alább az Apollo 11 legénységének a vámnyilatkozatát láthatod, ahol jól látszik, hogy a MOON-ról azaz a Holdról érkezett az áru.


© NASA

 

Végül tisztázzuk a kérdést, hogy elhaphatod-e a Hold-náthát. Nos, az a jó hírünk van, hogy nem, ugyanis ez csak az űrhajósokat fenyegeti. A Hold-nátha hátterében a Hold talajának magas szilikáttartalmú, rendkívül éles szemcséi állnak, melyek a szkafanderekről a holdkomp légterébe jutva, belégzés után irritációt idéznek elő az űrhajósoknál.

Hozzászólások