Telefonod kamerájával kémkedhetnek utánad

Újabb vírus az androidos telefonokon

2015/07/28

Alig, hogy bejelentették, veszélyes vírus kering az okostelefonok körében, így egy újabb rossz hír azoknak, akik androidos készülékkel rendelkeznek. Telefonod kamerájával még akár kémkedhetnek is a hackerek.

Hétfőn egy szokatlanul sokat tudó, igen veszélyes vírus forráskódját tették közre, miután feltörték egy rosszindulatú programok gyártásával foglalkozó csapat szervereit. Akkor azt hihettük, ennél rosszabb nem történhet. Most kiderült, hogy mégis. “A Zimperium felfedezte, hogy az Android operációs rendszerben van egy biztonsági rés, mellyel könnyen bejuthatnak hackerek az eszközbe” – írja a hvg.hu.

A hétfőn bejelentett kártevő lajstromán tulajdonképpen minden olyan hozzáférés szerepel, ami a készülék tulajdonosának fontos lehet. Így figyeli a vágólapra kimásolt tartalmakat, képernyőképet készít, hangokat rögzít, begyűjti az sms, mms és gmail levelek tartalmát, sőt még az online szolgáltatások jelszavait is begyűjti.

telefon vírus

Ennél jóval nagyobb gondot jelent a most bejelentett fenyegetettség azok számára, akiknek androidos telefonja vagy táblagépe van. “Elég csak egy képet is tartalmazó szöveges üzenetet, tehát egy MMS-t küldeniük rá – és innen a felhasználó már védtelen. Az Android rendszer ugyanis nem az üzenetek megnyitásakor, hanem azok érkezésekor megkezdi azok feldolgozását: megvizsgálja, hogy van-e bennük kép, hang- vagy videofelvétel, és ha igen, akkor megkezdi annak feldolgozását” – olvasható a portálon.

A Google elismerte a hibát és ugyan 48 órán belül elkészítette a javítást, ám úgy tűnik, ez már édes kevés, az már ugyanis a telefongyártókon múlik, hogy milyen gyorsan juttatják el a javítást a készülékeikre, vagy hogy melyik telefon szoftverét frissítik. A legdurvább az benne, hogy nagyjából minden olyan telefon feltörhető így, melyet az utóbbi 5 évben adtak ki. A szakértők úgy becsülik: a használatban lévő mobilok és tabletek 95 százalékában, azaz 950 millió készülékben megtalálható.

Hozzászólások