Télies, akár havas idő várható

Fagytól nem kell tartani

2014/12/07

Túlnyomóan borult, párás, foltokban ködös idő lesz. Sokfelé várható ismétlődő eső, vasárnap késő délutántól nyugaton a hegyekben esetleg havas eső is lehet. Délnyugaton, nyugaton jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat.

A Nyugat-Dunántúlon  megélénkül, éjszakától helyenként meg is erősödik az északi,északnyugati szél, másutt általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 4 és 7 fok között alakul.

ködös

Európa időjárási helyzete

Európa északi része fölött ciklonok örvénylenek. Emiatt arrafelé, valamint a hozzájuk tartozó frontok mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé alakul ki eső, az északi területeken havas eső, havazás is előfordul. Szintén ciklon található a Földközi-tenger középső medencéje fölött, amely Közép-Európa időjárását is meghatározza. Errefelé is sok a felhő, és többfelé esik az eső. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság fölött anticiklon helyezkedik el. Területén általában felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, csak az Urál előterében fordulnak elő napos vidékek. Több helyen alakul ki kisebb havazás. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi és keleti tájain általában -2 és +3 fok között alakul, de Ukrajnában és Oroszországban lényegesen hidegebb van. A középső térségben pedig 3, 9 fok között változik a csúcshőmérséklet. Enyhébb az idő a déli területeken, ahol a kora délutáni órákra többnyire 10, 18 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medencében lényeges időjárás változás nem lesz. (MTI)

Hozzászólások